Ψάξτε τον… φούρνο που γκρεμίστηκε: Άρχισαν να πληρώνουν τους φόρους τους οι πλούσιοι!

Αποδίδουν στο ταμείο οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ

Ψάξτε τον… φούρνο που γκρεμίστηκε: Άρχισαν να πληρώνουν τους φόρους τους οι πλούσιοι!
Θετικά είναι τα νέα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις τάξεις των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν σημαντική βελτίωση στα ποσά φόρων και προστίμων που καταβάλλουν οι εύποροι φορολογούμενοι μετά από ελέγχους που διενεργεί το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Μάλιστα, έχει αρχίσει σταδιακά να σπάει και η βάση του επιχειρήματος ότι βεβαιώνονται μεγάλα ποσά αλλά εισπράττονται ελάχιστα.

Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά:

Τον Ιανουάριο το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε το φορολογικό έλεγχο σε 57 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου θεωρούνται όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ. Στους 57 φορολογούμενους για τους οποίους ολοκληρώθηκε ο έλεγχος απόκρυψης εισοδήματος για τα τελευταία τουλάχιστον 10 έτη βεβαιώθηκαν συνολικοί φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 16,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Από αυτά οι φορολογούμενοι κατέβαλαν το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε τον Ιανουάριο στο 15,71%. Το Φεβρουάριο, ωστόσο, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Ο αριθμός των ελέγχων που ολοκληρώθηκε το δεύτερο μήνα του έτους ήταν 17. Στους φορολογούμενους που ελέγχθηκαν επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσει�� ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά οι ελεγχόμενοι πλήρωσαν τα 3,4 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας το Φεβρουάριο ανήλθε στο 61,23%. Η συνολική εισπραξιμότητα για τους δυο πρώτους μήνες του έτους διαμορφώθηκε στο 27,2%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι μήνα με το μήνα αναμένεται η περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας καθώς έχει αρχίσει να αποδίδει η νέα διάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που αφορά στους φορολογικούς ελέγχους. Στο παρελθόν ένας διαδεδομένος τρόπος για τη μη καταβολή των βεβαιωμένων φόρων από ελέγχους ήταν η προσφυγή σε ειδική επιτροπή επίλυσης διαφορών του υπουργείου Οικονομικών η οποία κινούνταν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η επιτροπή αυτή αντικαταστάθηκε από νέα, τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία κινείται ταχύτερα αφού μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους οριστικοποίησε φόρους και πρόστιμα ύψους 11,03 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα που έχει γίνει για την επιτάχυνση των εισπράξεων είναι και η επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων. ΤΟ ΚΕΦΟΜΕΠ έχει στελεχωθεί με περισσότερους ελεγκτές ενώ σταδιακά διευθετούνται και διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων (π.χ. καθιέρωση έμμεσων τεχνικών). Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο όγκος εργασίας των ελεγκτών είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό των ελεγκτών.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top