Χαρούλες στο ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. στο οκτάμηνο

Κεδίκογλου: Μέσα στο 2014 η Ελλάδα θα κάνει τη μεγάλη στροφή

Χαρούλες στο ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. στο οκτάμηνο

​Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. την ίδια περίοδο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας..

Τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37.384 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ).

Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. € και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. €, έναντι στόχου 1.835 εκατ. €.

Υπογραμμίζουμε ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s - πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).

Υπενθυμίζουμε πως το οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Το σίγουρο είναι πως η όποια υστέρηση στα φορολογικά έσοδα αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011-2012).

"Μέσα στο 2014 η Ελλάδα θα κάνει τη μεγάλη στροφή"

«Πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο σαφές δείγμα ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι πλέον καθημερινά νέα δανεικά. Νοικοκυρεύουμε τα του οίκου μας και στεκόμαστε στα πόδια μας» δήλωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real Fm, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου και πρόσθεσε: «Το διπλό πρόβλημα που είχαμε πριν -η Ελλάδα είχε πρόβλημα και ελλείμματος και χρέους- το πρόβλημα του ελλείμματος λύνεται. Από κει και πέρα έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Πρέπει η ευημερία των αριθμών να μεταφραστεί σε χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ακόμα έχουμε πορεία».

«Ολες οι εκτιμήσεις, όχι μόνο οι δικές μας, πλην Λακεδαιμονίων, συμφωνούν στο ότι μέσα στο 2014 η Ελλάδα θα έχει κάνει τη μεγάλη στροφή» εκτίμησε ο κ.Κεδίκογλου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top