Στήριξη στον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ από τον Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο

«Εκ της φαντασίας» χαρακτηρίζει τις κατηγορίες

Την ανησυχία του για τη δίωξη του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου εκφράζει το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει εκ της φαντασίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση: "Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο (ΔΣΙ) είναι μια επιστημονική κοινότητα που απαριθμεί πάνω από 5.000 μέλη παγκοσμίως, και δίκτυο που περιλαμβάνει πολλές δημόσιες υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμούς, ενώσεις και ομάδες στατιστικών σε όλο τον κόσμο.

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπρόσωποι του ΔΣΙ προβαίνουν σε αυτήν τη δήλωση για να εκφράσουν τη βαθιά τους απογοήτευση και τη σοβαρή τους ανησυχία για τη δίωξη κατά του κ. Ανδρέα Γεωργίου, Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), και δύο διευθυντικών στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Οι κατηγορίες κατά του κ. Γεωργίου και των δύο στελεχών για διόγκωση των εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας για το έτος 2009 είναι εκ της φαντασίας και δεν συνάδουν με τα γεγονότα.

Ο κ. Γεωργίου ορίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2010 για να συνδράμει στην παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών στην Ελλάδα. Έχει προϋπηρεσία στο ΔΝΤ και γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχουν η ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών και η εμπιστοσύνη σε αυτές τις στατιστικές για την αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας οφείλονταν εν μέρει στις χαμηλής ποιότητας και εσφαλμένες στατιστικές για διάστημα αρκετών ετών που είχε ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστεί νωρίτερα η σοβαρότητα της κατάστασης, με λιγότερο αυστηρές προσαρμογές στη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική. Η κακή κατάσταση των δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας πριν το 2010 αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Στατιστικά Στοιχεία για το Δημοσιονομικό Έλλειμμα και Χρέος της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2010.

Επικουρούμενος από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γεωργίου και η ομάδα του στην ΕΛΣΤΑΤ επιδόθηκαν στο έργο τους για να καταρτίσουν εκ νέου τις δημοσιονομικές στατιστικές σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η Eurostat παρακολουθούσε το έργο αυτό και προσυπέγραφε ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, τα οποία η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να τηρεί. Η Eurostat έχει δημοσιεύσει χωρίς επιφυλάξεις για πέντε συνεχόμενες φορές τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας τα οποία έχουν καταρτιστεί από τον κ. Γεωργίου και την ομάδα του σε εξαμηνιαία βάση.

Σε πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση του ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat δήλωσε ότι ο κ. Γεωργίου χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του. Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι η Eurostat διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα του 2009 υπερεκτιμήθηκε ή ότι ασκήθηκαν οποιεσδήποτε πιέσεις στην ΕΛΣΤΑΤ για να παραποιήσει στοιχεία.

Πιστεύουμε ότι δεν έχουν καμία απολύτως βάση οι κατηγορίες κατά του κ. Ανδρέα Γεωργίου και των δύο συνεργατών του στην ΕΛΣΤΑΤ. Η εκδίκαση μια τέτοιας δίωξης δεν θα ήταν τραυματική μόνο για τους συγκεκριμένους στατιστικούς. θα υπέσκαπτε συνάμα και την επαγγελματική ανεξαρτησία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά και την εμπιστοσύνη στις ελληνικές στατιστικές, στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς της Ελλάδας.
Καλούμε τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας να διασφαλίσουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό των ελληνικών στατιστικών και να απέχουν από περαιτέρω δίωξη του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ» .

​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top