Η Ε.Ε ανησυχεί για το Brexit - O τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις Βρυξέλλες

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Η Ε.Ε ανησυχεί για το Brexit - O τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις Βρυξέλλες

Η Ε.Ε ανησυχεί για την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, στην εκκίνηση του 3ου γύρου σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως είχαν προειδοποιήσει κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης (η οποία εκπροσωπείται από την Κομισιόν) για την συντεταγμένη αποχώρηση στη βάση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, ξεκίνησε σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υποδέχθηκε τον Ντέιβιντ Ντέιβις στο κτίριο Μπερλειμόντ, συνοδευόμενο από πολυπληθή διαπραγματευτική ομάδα. "Προσδοκώ στη συνεργασία μας αυτή την εβδομάδα", είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ, υποδεχόμενος τον ομόλογό του. "Για να είμαι ειλικρινής, ανησυχώ, ο χρόνος περνάει γρήγορα, καλωσορίσαμε τα κείμενα της κυβέρνησης του ΗΒ και τα διαβάσαμε πολύ προσεκτικά", είπε και συμπλήρωσε ότι "χρειαζόμαστε όμως κείμενα για τη διαπραγματευτική θέση του ΗΒ σε όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα της αποχώρησης, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο".

Προέτρεψε μάλιστα "πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε σοβαρή διαπραγμάτευση, χρειαζόμαστε κείμενα από το ΗΒ που περιέχουν ξεκάθαρες θέσεις, αν θέλουμε να έχουμε παραγωγικές διαπραγματεύσεις", τόνισε. "Όσο συντομότερο ξεκαθαρίσουμε τις αμφισημίες, τόσο συντομότερα θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ και τη μεταβατική περίοδο". Ξεκαθάρισε δε ότι "οι οδηγίες του Συμβουλίου Κορυφής είναι σαφείς τόσο για το διαχωρισμό, όσο και για τη μεταβατική περίοδο, όσο και την μελλοντική σχέση". "Η ΕΕ των 27 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στέκονται ενωμένοι και δεν θα δεχθούν ζητήματα που άπτονται της αποχώρησης, να μην αντιμετωπιστούν σωστά", επεσήμανε και είπε ότι είναι έτοιμος να εντατικοποιήσει τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες "για να υπάρξει πρόοδος". "Είμαι χαρούμενος που είσαι εδώ Ντέιβιντ, για να ξεκαθαρίσεις τη θέση του ΗΒ", κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ντέιβις, Επικεφαλής Διαπραγματευτής του ΗΒ σημείωσε ότι "οι περασμένες εβδομάδες είχαν πολύ δουλειά και η κυβέρνηση εξέδωσε ένα μεγάλο αριθμό διαπραγματευτικών εγγράφων, τα οποία καλύπτουν ζητήματα που άπτονται της αποχώρησης, αλλά και το όραμά μας για μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ". "Αποτελούν προϊόν σημαντικής και λεπτομερούς σκέψης, που πραγματοποιήθηκε στο παρασκήνιο για του τελευταίους 12 μήνες και ελπίζω να αποτελέσουν την βάση για, ελπίζω, παραγωγικές συζητήσεις με την ΕΕ", είπε ο Ντέιβις. "Καλύπτουν δε, όλα τα ζητήματα", τόνισε, απαντώντας στην προηγούμενη μομφή του Μ.Μπαρνιέ. "Θέλουμε να κλειδώσουμε τα σημεία συμφωνίας, να υπογραμμίσουμε τις διαφωνίες και να κάνουμε πρόοδο σε όλα", σημείωσε. "Για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστεί ευελιξία και φαντασία, την οποία και το Συμβούλιο ζήτησε για κάποια από τα θέματα", τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως "ο στόχος παραμένει ο ίδιος: θέλουμε να υπογράψουμε μια συμφωνία προς το καλύτερο συμφέρων των πολιτών στην ΕΕ και το ΗΒ και είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να το κάνουμε πράξη".

Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις την Πέμπτη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top