Αν σας αρέσει το κοτόπουλου που είναι και light εμείς ψάξαμε και σας βρήκαμε νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές.
Κοτόπιτα με πιπεριές διά χειρός Χρήστου Μοίρα
Υλικά της Συνταγής
• 1 ½ κιλό κοτόπουλο
• 500 γρ. φύλλο χωριάτικο
• 2 - 3 πολύχρωμες πιπεριές
• 2 κρεμμύδια
• 200 γρ. φέτα τριμμένη
• 2 αβγά
• 1 φλιτζάνι γάλα
• 1 κ.σ. αλεύρι
• Άνηθο ή μαϊντανό
• 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Λίγο βούτυρο (για τα φύλλα)
Εκτέλεση της Συνταγής
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
Σ’ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι μαζί με τις πιπεριές, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι, τη φέτα και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα με το κοτόπουλο και τις πιπεριές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το χωριάτικο. Έπειτα βουτυρώνουμε το φύλλο και προσθέτουμε το δεύτερο. Απλώνουμε τη γέμιση κοτόπουλου με τις πιπεριές ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και βουτυρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια.
Ψήνουμε την κοτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Ο Βαρθαλίτης έφτιαξε ένα καλοκαιρινό και γεμάτο χρώμα μεσημεριανό
Κοτόπουλο με αγκινάρες και πατάτες διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη
Υλικά για το κοτόπουλο με αγκινάρες
· 1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου
· 500 γρ. αγκινάρες
· 2 μεγάλες πατάτες
· 80 γρ. Ελαιόλαδο
· 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
· 2 Κρεμμύδια
· 1 Καρότο
· 2 σκ. Σκόρδο
· 100 γρ. Λευκό κρασί
· Χυμό από 1 λεμόνι
· 500 γρ. Νερό
· 1 κ.σ. Ρίγανη
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
· Φέτες φρυγανισμένου ψωμιού
· 50 γρ. Ελαιόλαδο
· Λεμόνι, σε φέτες
· Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση για το κοτόπουλο με αγκινάρες
· Φοράμε γάντια, κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους 4 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
· Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το αλεύρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί το κοτόπουλο.
· Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
· Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
· Το αποσύρουμε σε ένα πιάτο για τη συνέχεια.
· Κόβουμε τα κρεμμύδια, το καρότο και τα σκόρδα σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
· Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες, το κοτόπουλο και σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό.
· Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το νερό, τη ρίγανη, και ανακατεύουμε.
· Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά.
· Διορθώνουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος!
Εκτέλεση για το σερβίρισμα
· Σερβίρουμε με φέτες ψωμιού, ελαιόλαδο, λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.
Στρούντελ μανιταριών με κοτόπουλο
Υλικά της Συνταγής
400 γρ.Φύλλα σφολιάτας
● 1 Ολόκληρο κοτόπουλο ψητό
● 2 κ.σ. Βούτυρο
● 1 1/4 κιλό Φρέσκα μανιτάρια
● 2 Ξερά κρεμμύδια
● 1/4 κ.γ. Κύμινο
● 1/4 κ.γ. Καπνιστή πάπρικα
● 200 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
● 1 Λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
● 100 γρ. Γραβιέρα
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
● 1 Αυγό μεγάλο
Για το στρούντελ μανιταριών κοτόπουλου
● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
● Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
● Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε χοντρές φέτες και το αλάτι.
● Ανακατεύουμε και σοτάρουμε, για 5 λεπτά.
● Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε κύβους και σοτάρουμε, για 5 λεπτά.
● Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα.
● Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
● Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει, για 5-7 λεπτά.
● Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτουμε το κοτόπουλο ξεψαχνισμένο και ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθεί η σάλτσα από το μείγμα κοτόπουλου και μανιταριών.
● Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τη γραβιέρα τριμμένη και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
● Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει η γέμιση, τουλάχιστον 30 λεπτά.
● Τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λαδόκολλα και ανοίγουμε σε ορθογώνιο 30x40 εκ. και έχοντας τη μικρή πλευρά να είναι μπροστά μας.
● Κόβουμε με ένα μαχαίρι δεξιά και αριστερά 8-10 λωρίδες των 8 εκατοστών μήκους και περίπου 2 εκατοστών πλάτους και στο κέντρο αφήνουμε περίπου 15-20 εκ. ώστε να μπει η γέμιση.
● Τοποθετούμε τη μισή γέμιση στο κέντρο της σφολιάτας και απλώνουμε απο πάνω μέχρι κάτω ομοιόμορφα.
● Πλέκουμε τις κομμένες λωρίδες της σφολιάτας φέρνοντας τη μια λωρίδα από δεξιά προς το κέντρο και από αριστερά πάλι προς το κέντρο σαν να πλέκουμε κοτσίδα. Συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσουν όλες οι λωρίδες σφολιάτας.
● Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο στρούντελ.
● Αλείφουμε την κορυφή της ζύμης με ένα χτυπημένο αυγό.
● Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
● Αφήνουμε να “καθίσει” για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.