Σου αρέσει το πλιγούρι; Δες κάποιες νόστιμες συνταγές

Εύκολες συνταγές που θα σε συναρπάσουν

Αν σου αρέσει το πλιγούρι όμως βαρέθηκες να το απολαμβάνεις μόνο ως ταμπουλέ, εμείς ψάξαμε και σου βρήκαμε κάποιες συνταγές που δεν θα θες να σταματήσεις να φτιάχνεις. Ο Σταύρος Βαρθαλίτης στο Breakfast@star το συνδυάζει με μελιτζάνες και σουπιές ενώ ο Παύλος Χάππιλος φτιάχνει ντομάτες γεμιστές. 

Μελιτζάνες γεμιστές με πλιγούρι

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκιες
100γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Θυμάρι φρέσκο
100γρ. πλιγούρι
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσο
1 κουτ.γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ.σούπας ρίγανη φρέσκια
400γρ. ντομάτα κονκασέ
120 γρ. ντοματίνια
6-8 φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα
150γρ. ανθότυρο

Εκτέλεση της Συνταγής 

Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα μέχρι κάτω. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με τη φλούδα προς τα κάτω. Αφαιρούμε με προσοχή τη σάρκα τους σε μία επιφάνεια εργασίας. Την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Βράζουμε το πλιγούρι σε μπόλικο βραστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε σε ροδέλες το πράσο και το σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά στο τηγάνι. Προσθέτουμε την πάπρικα, τη φρέσκια ρίγανη, την ντομάτα κονκασέ, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να μειωθούν τα υγρά της ντομάτας και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε και τη σάρκα από τις μελιτζάνες.

Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με το δυόσμο και το ανθότυρο σπασμένο και σερβίρουμε.

Σουπιές με πλιγούρι 

Υλικά της Συνταγής 

· 1000 γρ. σουπιές
· 250 γρ. πλιγούρι
· 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
· 3 σκελίδες σκόρδο
· 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
· 400 γρ. ντομάτα κόν κασέ
· 150 γρ. ζωμό θαλασσινών ή λαχανιών
· ½ ματσάκι φρέσκο μάραθο
· ¼ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
· 50 γρ. ούζο
· 4 κ.σ. ελαιόλαδο
· 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα

· 4 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1/6 ματσάκι φρέσκο άνηθο

Εκτέλεση της Συνταγής

· Αρχικά, με ένα μαχαίρι, καθαρίζουμε τις σουπιές από τη λεπτή μεμβράνη, αφαιρούμε το κόκαλο , τι ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό πολύ καλά, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
· Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
· Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2’ με 3’.
· Προσθέτουμε τις σουπιές, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3’.
· Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε για 1’.
· Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ούζο, ξανανάβουμε τη φωτιά αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ντομάτα κόν κασέ, το μαϊντανό, το θυμάρι και τον μάραθο ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
· Ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι, καθώς ανακατεύουμε αρκετές φορές, για 15’ με 20’.
· Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με κλειστό το καπάκι για 10’.
· Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με λίγο ελαιόλαδο και λίγο φρέσκο άνηθο από πάνω.
BQU9NSMe6H5ItgYuNuwTQw

Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι

Υλικά

•    3 ντομάτες
•    3 πιπεριές
•    3 κολοκυθάκια
•    1 κούπα πλιγούρι (περίπου 250γρ)
•    1 κρεμμύδι
•    1 σκελίδα σκόρδο
•    1 κς πελτέ ντομάτας
•    Φύλλα από 2-3 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
•    2-3 κλωναράκια μαϊντανό
•    Αλάτι
•    Πιπέρι
•    2 φύλλα δάφνη
•    Ελαιόλαδο

   Εκτέλεση της Συνταγής 


•    Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 2 κούπες νερό μαζί με μπόλικο αλάτι και τις δάφνες, όταν βράσει το νερό αφαιρούμε από την φωτιά βάζουμε το πλιγούρι, καλύπτουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. Αδειάζουμε τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια με ένα κουτάλι κρατώντας το εσωτερικό.
•    Καθαρίζουμε και τις πιπεριές πετώντας το εσωτερικό. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαράνει λίγο το κρεμμύδι, προσθέτουμε και τον πελτέ να καβουρδιστεί λίγο, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το εσωτερικό των λαχανικών που έχουμε ψιλοκόψει και το πλιγούρι.
•    Ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε και τα αρωματικά μας, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 για μια ώρα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top