Συνεξάρτηση: Τι είναι και γιατί πρέπει να την σταματήσεις στη σχέση σου

Πώς θα πατήσεις οριστικό stop σε κάτι που κάνει κακό στη σχέση σου

«Συνεξάρτηση» είναι ένας όρος που μάλλον θα έχεις ακούσει αρκετές φορές. Είναι όταν παίρνεις πάνω σου όλο το βάρος της συναισθηματικής κατάστασης του άλλου.

5 παρωχημένοι κανόνες στη σχέση που τα αγαπημένα ζευγάρια αγνοούν

Είναι μία μπερδεμένη κατάσταση γιατί νιώθουν και οι δύο ότι γίνεται με καλές προθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ισότητα, δεν είναι μία υγιής σχέση και κάποιος αναγκάζεται να θυσιάζει συνεχώς τα θέλω του, προκειμένου να είναι καλά ο σύντροφός του. Γιατί έτσι νιώθει ότι θα τον βοηθήσει. Το πιο ακραίο παράδειγμα συνεξάρτησης είναι όταν υπάρχει εθισμός και το άλλο μέλος υποστηρίζει όλη τη διαδικασία με όλους τους τρόπους ή όταν προσαρμόζεσαι σε αυτό που είναι ο άλλος, προκειμένου να μην τον εκνευρίσεις.

Sumbarining: Τι είναι και πώς ακριβώς επηρεάζει τη σχέση σου;

Πώς θα πεις «τέλος» στη συνεξάρτηση;

Το πρώτο βήμα είναι να κάνεις λίγο πίσω και να αναλογιστείς από πού προκύπτει αυτό το μοτίβο, ώστε να το λύσεις. Μετά θα ανακαλύψεις το αίτιο, το οποίο έχει συνήθως τη ρίζα του σε κάποιο παλιό τραύμα. 

Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις τον χρόνο να κάνεις πράγματα μόνο για εσένα, κι ας σου ακούγεται εγωιστικό. Όταν φροντίζεις τις ανάγκες του εαυτού σου, θα είσαι και πιο λειτουργική σε μία σχέση. 

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top