«Ιερό λουκέτο» σε Γιαννιτσά και Εδεσσα για τα «Κορίτσια με τα μαύρα»

Γιατί ματαιώθηκαν οι παραστάσεις

«Ιερό λουκέτο» σε Γιαννιτσά και Εδεσσα για τα «Κορίτσια με τα μαύρα»

Πρώτη ανάρτηση: 05/07/2011 00.22

"Φρένο" έβαλε η τοπική μητρόπολη στα «Κορίτσια με τα μαύρα», με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί στις 4 Ιουλίου στα Γιαννιτσά και στις 6 Ιουλίου στην Έδεσσα.

Οι έντονες αντιρρήσεις της Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, μεταφέρθηκαν στους συντελεστές της παράστασης, μέσω «συστάσεων» και «υποδείξεων» από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο πόλεων. Σε καταγγελτική τους ανακοίνωση οι δύο συγγραφείς του έργου Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου, κάνουν λόγο για «σταγονίδια μεσαιωνικού παρελθόντος», που αμφισβητούν την ελεύθερη έκφραση και τη σάτιρα. Από την άλλη πλευρά η αυτοδιοίκηση στο νομό Πέλλας εκφράζει απορία για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία, οι αφίσες της παράστασης φαίνεται να ενόχλησαν του θρησκευτικούς παράγοντες, οι οποίοι ενημέρωσαν τους δημάρχους της περιοχής να παρέμβουν προς την εταιρεία παραγωγής, προκειμένου να αποτραπεί ο «σκανδαλισμός» των πιστών. Η κίνηση αυτή εξόργισε τους δύο συγγραφείς, οι οποίοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή αμφισβητείται ακόμη και το Σύνταγμα, που προστατεύει τη διαφορετική άποψη και την ψυχαγωγική και παιδαγωγική χρησιμότητα της σάτιρας.

Η μαύρη κωμωδία ανέβηκε με επιτυχία τον χειμώνα στην Αθήνα στο θέατρο «Αλίκη» και πραγματεύεται – μέσα από την ανατρεπτική ματιά των δημιουργών- τη σύγχρονη Ελλάδα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την «ευλογημένη απάτη». Το έργ�� εκτυλίσσεται στο φανταστικό μοναστήρι της «Παναγίας της Μαυροβουνιώτισσας» και καταγράφει τη δραστηριότητα των μοναχών, οι οποίες έχουν μετατρέψει τον τόπο λατρείας και ασκητισμού σε άντρο παρανομίας, σκοτεινών συναλλαγών και κοιτίδα ιερόσυλων και βλάσφημων. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Χρ, Ρώπα, Ε. Καστάνη, Χρ. Διαβάτη, Σ. Μουτίδου, Ρ. Χαραλαμπίδης και Σ. Καλυβάτσης.

Δείτε αποσπάσματα από την παράσταση "Τα κορίτσια με τα μαύρα", όπως ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα στο θέτρο "Αλίκη":

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top