Οι Φίλιπποι στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Εγκρίθηκε ομόφωνα η υποψηφιότητα

​Το «πράσινο φως» της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς πήρε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων προκειμένου να ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ!

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται, τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.

FILIPPOI.jpg

Η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, μετά από συντονισμένη και συστηματική προσπάθειας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Ποιος είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας και είναι ο σημαν��ικότερος αρχαιολογικός χώρος της ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων, ενώ η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

filippoi-kavala_03.jpg
(Ερείπια βασιλικής στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων)

Από τους Φιλίππους περνούσε η κύρια οδική αρτηρία της Εγνατίας Οδού, η οποία, μετά από πορεία 10 - 12 ρωμαϊκών μιλίων έφερνε στη Νεάπολη κι από εκεί στη Θράκη, ενώ στους Φιλίππους είχε την αφετηρία του και ένας άλλος σημαντικός ρωμαϊκός δρόμος, ο οποίος οδηγούσε στις Σέρρες και στην αρχαία Ηράκλεια Σιντι��ή, το σημερινό Σιδηρόκαστρο, απ’ όπου στη συνέχεια, μέσα από τα στενά του Ρούπελ, έφερνε στην αρχαία Σαρδική (σημερινή Σόφια).

1280px-Philippi_AgoraAndAcropolis (800x600).jpg
(Η Αγορά της πόλης)

Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Μάλιστα, το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού! Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, μεταξύ του 963 με 969 μ.Χ., ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.

Η ανασκαφική έρευνα στους Φιλίππους άρχισε στα 1914, από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Αρχαιολογική Εταιρεία διενήργησαν συστηματικές ανασκαφές. Το 1962 ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους πλήθος ευρημάτων, ενώ σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα.

main_image_1_343_orig.jpg
(Μερικά από τα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο)

Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.

Μετά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αριθμεί πλέον 18 εγγραφές από την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top