ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ! Τι λέει ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τον τάφο του Αριστοτέλη-ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη

ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ! Τι λέει ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τον τάφο του Αριστοτέλη-ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Ένα βήμα πριν την επίσημη ανακοίνωση ότι ήρθε στο φως ο τάφος του Αριστοτέλη στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων βρίσκονται οι αρχαιολόγοι.

Ο επικεφαλής των ερευνών, Κώστας Σισμανίδης ανέφερε ότι τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.
photo 31464209526.jpg
Τα ευρήματα που μαρτυρούν ότι πρόκειται για τον τάφο του σπουδαίου φιλοσόφου

Ο κ. Σισμανίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ακριβώς μπροστά στον τάφο του Αριστοτέλη βρέθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο ορθογώνιο μαρμάρινο δάπεδο, στρωμένο με μάρμαρα, στο κέντρο του οποίου υπάρχει σήμερα μία κενή επιφάνεια (1.50 Χ1.70 μ.), όπου μέσα βρήκαμε λατύπη (μικρό κομμάτι πέτρας που αποκόπηκε κατά την εξόρυξη ή κατά τη λάξευση ενός πέτρινου όγκου)…πελεκούδια μαρμάρου και άλλα στοιχεία και βέβαια πολύ στάχτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να ήταν εκεί τίποτα άλλο παρά μόνο ένας βωμός. Αυτό μας το λένε επίσης, όλες οι αρχαίες πηγές που έχουμε και είναι σχετικές με τον τάφο του Αριστοτέλη. Έχω ισχυρότατες ενδείξεις ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αριστοτέλη και ηρώο, παράλληλα».
photo 21464209522.jpg

Και συμπλήρωσε: «Ένα ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.».

Πώς ένας βυζαντινός πύργος έκρυβε για χίλια χρόνια τον τάφο του Αριστοτέλη


Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

photo 51464209533.jpg

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Αυτός ο βυζαντινός πύργος τα ρήμαξε όλα, γι’ αυτό και δεν έχουμε κινητά ευρήματα που να συνδέονται με τον Αριστοτέλη. Παρόλο αυτά έχουμε άλλα ευρήματα της εποχής της ταφής του Αριστοτέλη», είπε καταλήγοντας.

Στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια θα ξεναγηθούν αύριο 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Ελληνα φιλόσοφου.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΕΟΣ!Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα-ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ
Πρώτο trend στα social media ο τάφος του #Aριστοτέλη-Τα σπαρταριστά post
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top