«Πράσινο φως» για τη μελέτη αποκατάστασης φθορών στο σπήλαιο Βλυχάδας Διρού

Από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

«Πράσινο φως» για τη μελέτη αποκατάστασης φθορών στο σπήλαιο Βλυχάδας Διρού
Μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της μικροχλωρίδας που έχει αναπτυχθεί στους σταλαγμίτες και γενικά στον πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο του σπηλαίου Βλυχάδας, στον Διρό Λακωνίας, αποτελεί η μελέτη που πήρε χτες ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Ανδρέας Ντάρλας, κύριο πρόβλημα του σπηλαίου σήμερα αποτελεί η χρήση παλαιωμένου τύπου φωτισμού που εκπέμπει θερμότητα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροχλωρίδας (πρασινάδας) στους σταλαγμίτες, που βλάπτει το σπήλαιο όχι μόνο οπτικά αλλά και άμεσα.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η τουριστική αξιοποίηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, όπως με τη χρήση κατάλληλων υλικών που θα συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όσο και στην ασφάλεια των επισκεπτών.

Κυρίως όμως θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες πηγές φωτισμού, που θα αποτρέπουν την ανάπτυξη της λεγόμενης φωτοσυνθετικής μικροχλωρίδας.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top