Η "Αμφίπολη" του Πλαταμώνα: Σημαντικά ευρηματα στο «φως»

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής οδικών τμημάτων

Η "Αμφίπολη" του Πλαταμώνα: Σημαντικά ευρηματα στο «φως»

Mετά την Αμφίπολη, σημαντικά ευρήματα έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, κατά τις εργασίες κατασκευής των οδικών τμημάτων που θα συνδέσουν τις τρεις σήραγγες των Τεμπών με την υπόλοιπη Εθνική Οδό.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκαν νεκροταφείο και οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στη θέση Ρέμα Ξυδιάς. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αψιδωτό κτίριο μεγάλο διαστάσεων, εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στην περιοχή σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα από τη 2η χιλιετία π.Χ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αρχαιολόγου της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Σοφίας Κουλίδου, η ανασκαφή έφερε στο φως δύο αψιδωτά κτίρια και μνημειακούς τοίχους που πιθανόν οριοθετούν τον οικιστικό χώρο.

20274815_4__2_thumb_large.limghandler.jpg
Το πρώτο αψιδωτό κτίριο σώζεται στο επίπεδο των λίθινων θεμελίων του και έχει μήκος περίπου 10 μ. Η ανωδομή του θα ήταν κατασκευασμένη από πλιθιά, ίχνη των οποίων διατηρήθηκαν στο στρώμα καταστροφής του. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του, το αψιδωτό επεκτάθηκε με την προσθήκη κτηρίου ορθογώνιας κάτοψης με μεσοτοιχία.

20274825_13_thumb_large.limghandler.jpg
Στο εσωτερικό των κτιρίων εντοπίστηκαν οι πασσαλότρυπες των πασσάλων που στήριζαν τη στέγη, ίχνη από πήλινες χρηστικές κατασκευές, πληθώρα αγγείων, χειροποίητων αλλά και μυκηναϊκού ρυθμού, καθώς και λίθινα και πήλινα τέχνεργα. Εξωτερικά, εντοπίστηκαν δύο πιθάρια που σώθηκαν τοποθετημένα στη θέση τους.

20274816_3__2_thumb_large.limghandler.jpg
Δεύτερο αψιδωτό κτήριο εντοπίστηκε δίπλα στο πρώτο και παράλληλα προς αυτό. Σώζεται επίσης στο επίπεδο των λίθινων θεμελίων του, ενώ συνεχίζεται η αρχαιολογική διερεύνησή του. Σε απόσταση λίγων μέτρων νότια των κτιρίων αποκαλύφθηκαν δύο μνημειακοί τοίχοι-περίβολοι με αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής χρήση οι οποίοι σχετίζονται με πληθώρα καλής ποιότητας τροχήλατης μυκηναϊκού ρυθμού κεραμικής και τμημάτων πιθαριών.

20274814_5_thumb_large.limghandler.jpg

Ο αψιδωτός τύπος κτηρίου έχει καταγωγή από την Μέση Εποχή του Χαλκού (αρχή 2ης χιλιετίας π.Χ.) και δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του μακεδονικού Ολύμπου.

Επίσης, αποκαλύφθηκε νεκροταφείο με 19 κιβωτιόσχημους τάφους -η ανασκαφή συνεχίζεται και μπορεί να βρεθούν και άλλοι.

20274812_7_thumb_large.limghandler.jpg

Αρκετοί περιείχαν πλούσια κτερίσματα, όπως αγγεία (χειρ��ποίητα και τροχήλατα μυκηναϊκού ρυθμού), χάλκινους κρίκους, οστέινες χάντρες, πήλινα «σφονδύλια» ή βαρύδια, χάλκινα μαχαίρια, έναν σφραγιδόλιθο κ.α. Κάποιοι από τους τάφους είχαν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και προφανώς περιείχαν παιδικούς ενταφιασμούς

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top