Περιστέρη: «Αν ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα»

Δείτε το συγκλονιστικό μέγεθος του Τύμβου της Αμφίπολης

Περιστέρη: «Αν ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα»

​Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τον απίστευτης ομορφιάς Τύμβο της Αμφίπολης. Όπως σας ενημερώσαμε στο star.gr, την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά ένα βίντεο από την ανασκαφή του μοναδικού μνημείου, στο οποίο φαίνεται καρέ- καρέ η αποκάλυψη του ψηφιδωτού με την «Αρπαγή της Περσεφόνης».

Κατερίνα-Περιστέρη.jpg

Την ίδια στιγμή, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη τιμήθηκε με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014», από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου στη Δράμα, όπου μίλησε για τις ανασκαφές στον Τύμβο Καστά. «Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε "εντάξει υπάρχει αυτή η πιθανότητα", αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει», είπε η επικεφαλής των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη.

260f9dbd902d772710ead704a6089196_XL.jpg
Αναφερόμενη στην εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά, η Κατερίνα Περιστέρη διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε: «Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Πάντως, τα σενάρια μιλούν για υπόγειο τάφο, που αναπληρώνει τις ελπίδες ειδικών και μη, καθώς ο 3ος θάλαμος έχει βάθος και ίσως δώσει στοιχεία για την ταυτότητα του ενοίκου. Το μόνο βέβαιο σχετικά με τον 3ο θάλαμο είναι το ότι έχει πέσει θύμα τυμβωρύχων. Άλλωστε το επιβεβαίωσε και η κυρία Μενδώνη: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

lina-mendoni.jpg
Παράλληλα και ενώ σαφής απάντηση για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου δεν δίνεται από το ίδιο το μνημείο φουντώνουν τα σενάρια για το αν είναι ο μοναδικός που κρύβεται στο λόφο Καστά.

image.jpg
Ο τύμβος έχει διαμέτρο 158, 4 μέτρων εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα». Για αυτό και ορισμένοι αρχαιολόγοι διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αρχαιολόγοι που μιλούν για ανακάλυψη ενός μνημείου σημαντικότερου από τον τάφο της Βεργίνας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top