Μενδώνη: Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης «μοιάζει» με την «Αρπαγή της Περσεφόνης» στη Βεργίνα

Συνδέεται με τη δυναστεία του Φιλίππου

Μενδώνη: Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης «μοιάζει» με την «Αρπαγή της Περσεφόνης» στη Βεργίνα

​Συνεχίζουν να μαγεύουν τα ευρήματα από τον Τύμβο Καστά, με το ψηφιδωτό το οποίο αποκαλύφθηκε τη Κυριακή, να έχει προκαλέσει την έξαψη της φαντασίας των Ελλήνων καθώς και των ξένων.

Mendonh_Lina_GG_YPPO.jpg
Οι εντυπωσιακές εικόνες του ψηφιδωτού που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στην δημοσιότητα, προκαλούν δέος ενώ τα σενάρια για τον πιθανό ένοικο του τάφου δίνουν και παίρνουν.

121014130110_0686.jpg
Πάντως, σε δηλώσεις της, τη Δευτέρα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για ένα μοναδικό έργο, το οποίο μας συνδέει με τη δυναστεία του Φιλίππου.

persefoni-2.jpg
Μιλώντας το πρωί σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, η κυρία Μενδώνη είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, «έναν μοναδικό πίνακα», ενώ τόνισε ότι η απεικόνιση του ψηφιδωτού παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά που υπάρχουν με την «αρπαγή της Περσεφόνης» στον τάφο του Φιλίππου.
ImageHandler.jpg
«Έχουμε τον Ερμή ψυχοπομπό, έχουμε το άρμα, έχουμε τα άλογα, έχουμε μια γενειοφόρο μορφή. Ας περιμένουμε την αποκάλυψη. Υπάρχουν -εάν θεωρήσουμε ότι εδώ έχουμε μια σκηνή μιας αρπαγή Περσεφόνης, όπως αυτό αναφέρεται από τον τάφο του Φιλίππου, βεβαίως μετά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σειρά συλλογισμών, ιστορικών», είπε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη παράσταση συνδέεται με την δυναστεία των Τημενιδών.

persefoni-4.jpg
Όσον αφορά στον γενειοφόρο άνδρα και στο αν η αποκάλυψη του συνόλου της παράστασης του ψηφιδωτού θα δώσει απαντήσεις για εκείνον, η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά εκατοστά πίσω από την παράσταση, τα οποία δεν έχουν ανασκαφεί για ένα συγκεκριμένο λόγο.

persefoni-8.jpg
Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, ο λόγος είναι ότι εκεί πατούν τα υποστυλώματα και για αυτό - όπως εξήγησε - θα πρέπει να γίνει ένα μικρό τεχνικό έργο, ώστε να μετακινηθούν και να μπορέσει η ομάδα των αρχαιολόγων να προχωρήσει στην ανασκαφή και αυτού του τμήματος που βρίσκεται δεξιά και αριστερά από την «παράσταση», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για δύο τμήματα.

121014130117_7237.jpg
Πάντως τόνισε ότι το ψηφιδωτό δίνει σημαντικές πληροφορίες, αφού αποτελεί μια σύνθεση με εξαιρετικά πρωτότυπα χαρακτηριστικά, ενώ όπως είπε, δεν είναι γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια ψηφιδωτά με παραστάσεις στους τάφους αυτής της εποχής, στη Μακεδονία.

persefoni-7.jpg
«Έχουμε ψηφιδωτά, όπως για παράδειγμα αυτό το οποίο βρήκαμε και εμείς στο συγκεκριμένο τάφο ανάμεσα στις σκάλες και στον πρώτο διαφραγματικό τοίχο. Ένα ψηφιδωτό με γεωμετρικό στην ουσία διάκοσμο, ρόμβους και τετράγωνα. Εδώ έχουμε μια παράσταση. Στους μακεδονικούς τάφους έχουμε πλέον συνηθίσει να έχουμε ζωγραφική, μεγάλη ζωγραφική».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top