Συνεχίζεται το μυστήριο της Αμφίπολης: 4 μέτρα έχουν ύψος οι Καρυάτιδες μαζί με τα βάθρα τους

Διαφωνία αρχαιολόγων σχετικά με την χρονολογία του τάφου

Συνεχίζεται το μυστήριο της Αμφίπολης: 4 μέτρα έχουν ύψος οι Καρυάτιδες μαζί με τα βάθρα τους

​Αν και σήμερα όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα, το μνημείο της Αμφίπολης παραμένει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Την Δευτέρα, οι ανασκαφείς συνέχισαν να εργάζονται στο επόμενο θύρωμα, που όμως δεν φέρει καμία ενδιαφέρουσα διακόσμηση. Την ίδια στιγμή, μετά την πλήρη αποχωμάτωση του πρώτου χώρου του τάφου της Αμφίπολης, αποκαλύφθηκε ότι οι Καρυάτιδες μαζί με τα βάθρα τους, έχουν 4 μέτρα ύψος.

amfi.jpg
Όσο περνούν οι μέρες το κουβάρι με το αξιοθαύμαστο μνημείο… περιπλέκεται όλο και περισσότερο, με τους αρχαιολόγους να διαφωνούν σχετικά με τη χρονολόγηση του. Οι περισσότεροι τον ανάγουν στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., δηλαδή τον θεωρούν αρκετά νεότερο με βάση τις Καρυάτιδες, αν και η επικεφαλής της ομάδας ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη επιμένει ότι ανήκει στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

amf-2.jpg

Δηλώσεις σχετικά με την θέση που παίρνει το Υπουργείο Πολιτισμού για το συγκεκριμένο θέμα, έκανε η γενική Γραμματέας του, Λίνα Μενδώνη, την Δευτέρα, στο Star: «Το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει τη χρονολογία την οποία δίνει η ανασκαφική ομάδα και η επικεφαλής της, καθώς είναι οι μόνοι που έχουν τα στοιχεία στη διάθεσή τους».

f2amfi.jpg
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Περιστέρη χρονολογεί τον τάφο ανάμεσα στο 325 -300 π.Χ., ενώ η Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, που έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία από την μακεδονική γη, θεωρεί πως οι πανέμορφες αυτές Καρυάτιδες δεν είναι ρωμαϊκής εποχής, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ. «Η ομορφιά αυτών των αγαλμάτων προκαλεί δέος και η τέχνη της ρωμαϊκής εποχής διακρίνεται από μια ψυχρότητα, μια ευσυνείδητη αντιγραφή χωρίς ψυχή. Οι Κόρες της Αμφίπ��λης όμως είναι μεν αντίγραφα, αλλά έχουν ψυχή. Για αυτό τις χρονολογώ γύρω στο 250 π.Χ.» είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις της.

karyatides_0.jpg
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», εντύπωση προκαλεί στους αρχαιολογικούς κύκλους ότι δεν έχει βρεθεί τόσες μέρες κάποιο κινητό εύρημα παρ’ όλο που κοσκινίζονται τα χώματα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top