Αμφίπολη: Η γ.γ. του υπ. Πολιτισμού για την «κόντρα» της χρονολόγησης του μνημείου

Τι απαντά στο αν έχουν βρεθεί νομίσματα

Αμφίπολη: Η γ.γ. του υπ. Πολιτισμού για την «κόντρα» της χρονολόγησης του μνημείου

«Δεν είμαστε κοντά στο τέλος των ανασκαφών. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμα σίγουρα. Έχουμε μπροστά την ολοκλήρωση της ανασκαφής στο δεύτερο χώρο και στη συνέχεια να γίνει το ίδιο στον τρίτο χώρο. Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα του τι θα αποδώσει η ανασκαφή. Επιπλέον έχει εντοπιστεί το τέταρτο θύρωμα στο οποίο αν δεν βγουν τα χώματα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο πέρα από το ότι το εντοπίσαμε και ότι στο άνω μέρος του είναι 96 εκατοστά.» τονίζει η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο Star.

Στη συνέχεια τονίζει πως δεν γνωρίζουν ακόμα αν ο τάφος είναι υπόγειος. Όπως εξηγεί, «υποψιαζόμαστε ότι θα υπάρχει μια κλίση προς τα κάτω διότι το τέταρτο θύρωμα είναι χαμηλότερο από τα προηγούμενα. Τώρα το πόσο χαμηλότερο είναι, το αν το πάτωμα του τρίτου θαλάμου είναι στο ίδιο επίπεδο με των δύο προηγουμένων ή αν και εκεί υπάρχει κάποια καταβίβαση, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Υποθέσεις εργασίας κάνουμε.»

Σχετικά με την κόντρα για τη χρονολόγηση του μνημείου μεταξύ της προϊσταμένης της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη και της καθηγήτριας κλασικής αρχαιολογίας, Όλγας Παλαγγιά, υπογραμμίζει «Το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει την χρονολόγηση την οποία δίνει η επικεφαλής της ανασκαφής και η ανασκαφική ομάδα καθώς είναι οι ΜΟΝΟΙ που έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία και τη μελέτη του χώρου χρονολογούν το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. ��πό κει και πέρα άλλοι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο και δικαίωμα με βάση το υλικό που βγαίνει προς τα έξω να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις αλλά τα δεδομένα στο σύνολο τους τα έχει η ανασκαφέας και η ομάδα της.»

Τέλος αποκαλύπτει ότι «νομίσματα μέσα στο χώρο που γίνεται σήμερα η ανασκαφή από όσο γνωρίζω δεν έχουν βρεθεί».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top