Ο πίνακας του Ρενουάρ που πωλήθηκε έναντι 7 δολαρίων, επιστρέφει στο Μουσείο της Βαλτιμόρης!

Δικαστική διαμάχη για το «Τοπίο στην όχθη του Σηκουάνα»

Ο πίνακας του Ρενουάρ που πωλήθηκε έναντι 7 δολαρίων, επιστρέφει στο Μουσείο της Βαλτιμόρης!

​Ο μικρός πίνακας του Ρενουάρ, σε μέγεθος χαρτοπετσέτας, που είχε αγοραστεί έναντι 7 δολαρίων σε παζάρι, επιστρέφει τελικά στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης.

Το έργο «Τοπίο στην όχθη του Σηκουάνα», που ζωγραφίστηκε από τον Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ το 1879 είχε κλαπεί το 1951 από το Μουσείο και σύμφωνα με απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, θα πρέπει να επιστραφεί εκεί.

Η αξία του ξεπερνά τις 100.000 δολάρια και ήταν μέχρι πρότινος στην κατοχή μιας πρώην γυμνάστριας από το Λάβετσβιλ, Μάρσιας "Μάρθα" Φάκουα, που το είχε αγοράσει από παζάρι το 2009 επειδή της άρεσε η... κορνίζα!

Το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας όταν η μητέρα της, που είναι καθηγήτρια τέχνης και ζωγράφος, την προέτρεψε να τον εκτιμήσει τον Ιούλιο του 2012 και ο οίκος δημοπρασιών στον οποίο απευθύνθηκε επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για αυθεντικό Ρενουάρ, κάτι που η ίδια αγνοούσε, αν σκεφτείτε ότι τον φύλαγε σε μια σακούλα σκουπιδιών για δύο χρόνια!

Μετά από δικαστική διαμάχη μεταξύ της γυμνάστριας και του μουσείου, τελικά το «Τοπίο στην όχθη του Σηκουάνα» περιήλθε στην κατοχή του μουσείου από τη συλλέκτρια Σάιντι Μέι. Η οικογένειά της το είχε αγοράσει από μια παρισινή γκαλερί το 1926 και η Μέι το δάνεισε στο μουσείο για να εκτεθεί μαζί με άλλα έργα. Η συλλέκτρια πέθανε τον Μάιο του 1951 και κληροδότησε τη συλλογή της στο μουσείο.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top