«Σφάζονται» στην Κρήτη για την καταγωγή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου!

Σε κρητική βεντέτα εκτυλίσσεται η διαφωνία των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου

​Χαμός γίνεται στην Κρήτη σχετικά με τον τόπο γ��ννησης του παγκοσμίως φημισμένου Έλληνα ζωγράφου γλύπτη και αρχιτέκτονα της Ισπανικής αναγέννησης , Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ή γνωστού επίσης ως El Greco.

Με αφορμή, λοιπόν, την ανακήρυξη του έτους 2014 ως έτος Θεοτοκόπουλου και της σειράς εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι δήμοι του Ηρακλείου και του Μαλεβιζίου στην Κρήτη διεκδικούν την καταγωγή του ζωγράφου, ερχόμενοι σε μεγάλη κόντρα που έφτασε μάλιστα, μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών.

El_caballero_de_la_mano_en_el_pecho_2008_detalle.jpg
Ο δήμος Ηρακλείου, ο οποίος ετοιμάζεται να αδελφοποιηθεί με το δήμο Τολέδο της ισπανικής πόλης- στην οποία ο ζωγράφος έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του- είχε διεκδικήσει να είναι ο κεντρικός τόπος διεξαγωγής των εκδηλώσεων, ισχυριζόμενος πως ο ζωγράφος γεννήθηκε στο Χάνδακα.

Το Μαλεβίζι από την άλλη, στο οποίο ανήκει το Φόδελε, κάνει λόγο για μεγάλη ιστορική αδικία και έχει ξεκινήσει και αυτό τις διαδικασίες για αδελφοποίηση με το Τολέδο. Το Μαλεβίζι, έχοντας επισκεφθεί το Τολέδο, αναφέρει πως ο El Greco ναι μεν σπούδασε στο Ηράκλειο αλλά η γενέτειρα του ήταν το Φόδελε.

Οι δύο δήμοι έχουν συστήσει επιστολές προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ισχυριζόμενοι και οι δύο πως διαθέτουν ατράνταχτα στοιχεία, οι μεν ότι ο Ελ Γκρέκο γεννήθηκε στον Χάνδακα και οι δε στο Φόδελε...

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top