55η Μπιενάλε Βενετίας: Η «Ιστορία Μηδέν» του Στ. Τσιβόπουλου εκπροσωπεί την Ελλάδα

Εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου

55η Μπιενάλε Βενετίας: Η «Ιστορία Μηδέν» του Στ. Τσιβόπουλου εκπροσωπεί την Ελλάδα

​Η 55η Μπιενάλε της Βενετίας εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου 2013.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το έργο «Ιστορία Μηδέν» του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου, επιμελήτρια του οποίου είναι η Συραγώ Τσιάρα, προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

55-biennale-venezia-thumb-medium.jpg

Το έργο «Ιστορία Μηδέν» συνδυάζει ένα φιλμ σε τρία επεισόδια με ένα αρχείο εικόνων και κειμένων. Το φιλμ θέτει ερωτήματα πάνω στην αξία του χρήματος και τον ρόλο που αυτό διαδραματίζει στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, σκιαγραφώντας την εμπειρία τριών απολύτως διαφορετικών ατόμων:

1) μίας ηλικιωμένης συλλέκτριας έργων σύγχρονης τέχνης που πάσχει από άνοια, ζει σε ένα σπίτι που μοιάζει με μουσείο και περνά το χρόνο τηςtsivopoulos-370x250 φτιάχνοντας λουλούδια οριγκάμι με χαρτονομίσματα του ευρώ,

2) ενός Αφρικανού μετανάστη που περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας σπρώχνοντας ένα καρότσι σουπερμάρκετ στο οποίο συλλέγει άχρηστα μέταλλα για να τα πουλήσει,

3) ενός καλλιτέχνη που με το iPad του παρατηρεί και καταγράφει του τυχαίες σκηνές στους δρόμους της πόλης.

Το έργο «Ιστορία Μηδέν», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσιάζεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει την κορύφωση της πολυεπίπεδης κρίσης ως μία ευκαιρία να εκφράσει ένα εναλλακτικό όραμα για το μέλλον.

Με αφορμή τη φετινή συμμετοχή στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας θα διοργανωθεί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο ένα διήμερο συνέδριο με θέμα: «Σημειώσεις για μια εθνική εκπροσώπηση» με τη συμμετοχή θεσ��ικών εκπροσώπων, ανεξάρτητων επιμελητών, κριτικών τέχνης και καλλιτεχνών για να τεθούν σε δημόσιο διάλογο τα ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες της εκπροσώπησης της Ελλάδας σε διεθνείς διοργανώσεις και της προβολής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό.

tsivopoulos-370x250.jpg

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος ζει στο Άμστερνταμ και την Αθήνα. Το έργο του αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν, τη συλλογική και ατομική μνήμη, το genius loci και στα είδη των λόγων που εκφέρονται στο δημόσιο πεδίο. Το έργο του εξάλλου πραγματεύεται την τεχνολογία της εικόνας, την τηλεοπτική αισθητική και την ιστορική αυθεντικότητα του κινηματογράφου.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, θα βρεθεί στη Βενετία για τα εγκαίνια της Μπιενάλε.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top