Φράνκα Ράμε: Απεβίωσε η ηθοποιός, σύντροφος και συνοδοιπόρος του Ντάριο Φο

Θρήνος στην Ιταλία για το χαμό της

Φράνκα Ράμε: Απεβίωσε η ηθοποιός, σύντροφος και συνοδοιπόρος του Ντάριο Φο

​Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός, σύζυγος του Ντάριο Φο και πρώην γερουσιαστής εκλεγμένη με το λαϊκό και αντιδιαφθορικό πολιτικό κόμμα της «Ιταλίας των Αξιών», Φράνκα Ράμε. Η γυναίκα που αφιέρωσε μία ολόκληρη ζωή στην τέχνη και τους κοινωνικούς αγώνες στο πλευρό του συζύγου της, απεβίωσε στο Μιλάνο σε ηλικία 84 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια.

Η Ράμα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2012 και έκτοτε η κατάσταση της υγείας της παρέμενε κρίσιμη. Πάντα στο πλευρό του συζύγου της στην καλλιτεχνική αλλά και πολιτική του στράτευση, έδωσε πολλές μάχες, συμμετέχοντας έντονα τα τελευταία χρόνια στον αγώνα κατά των βιασμών των γυναικών. Η ίδια είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις της και με ένα θεατρικό της μονόλογο ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από νεοφασίστες, το 1973.

clipboard01--17-thumb-large.jpg

Η Φράνκα Ράμε είχε πρωτοεμφανιστεί στο θέατρο το 1951. Το 1954 παντρεύτηκε τον Ντάριο Φο και τέσσερα χρόνια αργότερα ίδρυσαν τον θίασό τους στο Μιλάνο. Η καλλιτεχνική δημιουργία συμβάδιζε πάντα με την πολιτική και κοινωνική προσφορά τους. Αγκάλιασαν το κίνημα του Μάη του 1968 και ασπάσθηκαν τις ιδέες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος.

Η ιταλίδα ηθοποιός και ο σύζυγός της ήταν στρατευμένοι στον χώρο της ιταλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, στήριξαν με πάθος τον αγώνα των ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας τον συνταγματαρχών. Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, επισκέφθηκαν την Αθήνα, επ’ ευκαιρία της παρουσίασης από το θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν του έργου του Ντάριο Φο «Η Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας παραμυθάς».
photo.jpg
Στις εκλογές του 2006, η Φράνκα Ράμε εξελέγη γερουσιαστής στο Πιεμόντε ��ε την «Ιταλία των Αξιών» και το ίδιο έτος ο ηγέτης του κόμματος, δικαστικός της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, την πρότεινε για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, η Ράμε εγκατέλειψε τη Γερουσία σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο.
Σήμερα, στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της μαχητικής Φράνκα Ράμε.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top