Διεθνής Συνάντηση Art-Athina: Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς συμβαίνει στο Κλειστό Π. Φαλήρου

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 800 καλλιτεχνών!

Διεθνής Συνάντηση Art-Athina: Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς συμβαίνει στο Κλειστό Π. Φαλήρου
​Η 18η διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης, Art – Athina 2013, μετά από ένα χρόνο απουσίας, έχει πάλι την τιμητική της, παρουσιάζοντας το μοναδικό αυτό ετήσιο διεθνές εικαστικό γεγονός της χώρας μας, στο κλειστό Γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου.
«Το σημαντικό από την περυσινή απουσία μας ήταν ότι έγινε αισθητή» είπε χαρακτηριστικά η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης για την Art Athina στα Νέα και πρόσθεσε: «Είναι πλέον θεσμός και είναι μια ευκαιρία για να δείξουν οι γκαλερί το πρόσωπο τους. Ελπίζουμε και σε κοινό που θα έρθει πρώτη φορά».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 19 Μαΐου με σκοπό να προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και να προωθεί τη «σύνδεση» της με την παγκόσμια καλλιτεχνική έκφραση.
Εκδηλώσεις, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα πλαισιώνουν την κεντρική έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 45 σημαντικές ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης και περισσότεροι από 800 καλλιτέχνες.
«Open form»
Στην παράλληλη ομαδική έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη, διεθνώς αναγνωρισμένες γκαλερί του εξωτερικού παρουσιάζουν ένα έργο ή μια ενότητα, με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, όπως οι Jurgen Teller, James Franco, Jeremy Deller, Nedko Solakov, Yael Bartana, Yehudit Sasportas, Adrian Paci και πολλοί άλλοι.
Art - Athina Contemporaries: Paradise Lost
Σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου, η έκθεση – δράση, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες νεότερης ηλικίας ή καλλιτεχνικής γενιάς, αντλώντας έμπνευση από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, δημιουργεί έναν λαβύρινθο, όπου ο θεατής καλείται να βιώσει ένα ταξίδι εμπειρίας, διανύοντας τη διαδρομή από την Κόλαση στο Καθαρτήριο και τον Παράδεισο.
«Platform project»
Η Άρτεμις Ποταμιάνου χαρτογραφεί την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή, παρουσιάζοντας περισσότερους από 550 καλλιτέχνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέους και ταλαντούχους, από 45 καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης από 17 χώρες, οι οποίες είναι ελεύθερες να στήσουν - στο 12 τ.μ. περίπτερό τους - μία site specific εγκατάσταση η καθεμία.
Συμπόσια
Σε συντονισμό και οργάνωση της Μαρίνας Φωκίδη, διεθνείς επιμελητές και κριτικοί τέχνης, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζουν τη δουλειά τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα συζητήσουν με το κοινό για τη μεθοδολογία και τις προκλήσεις του επαγγέλματός τους στη σύγχρονη πραγματικότητα, το «αντικείμενο» της σύγχρονης επιμέλειας εκθέσεων και τις καινούριες συνθήκες, μέσα στις οποίες καλούνται να δουλέψουν, εστιάζοντας στις Μπιενάλε και τα «Μουσεία» του σήμερα.
Γκαλερί Δεσμός
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, η Art – Athina 2013 τιμά την γκαλερί Δεσμός. Ο Μάνος Στεφανίδης θα παρουσιάσει μέσα από ντοκουμέντα και εικόνες το πανόραμα του Δεσμού, επισημαίνοντας την έλλειψή του σε μία εποχή που η αγορά και το αγοραίο πνεύμα κυριαρχούν, ενώ ο Δημήτρης Αληθεινός, ιστορικό μέλος της οικογένειας του Δεσμού, θα συμμετάσχει με μία παρέμβαση - έκπληξη.
Βίντεο αφιέρωμα
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης επιμελήθηκε ένα αφιέρωμα (βίντεο) για τον Ορέστη Δουμάνη (1929 - 2013), ο οποίος - από το 1967 μέχρι σήμερα, μέσα από τις εκδόσεις «Αρχιτεκτονικά Θέματα» και «Θέματα Χώρου + Τεχνών» - στήριξε δυναμικά τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική και το έργο σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: I love Art Athina - Kids lab
Σε επιμέλεια της Χάρριετ Μητράκου – Γυπαράκη και με δωρεάν είσοδο σε όλα τα εργαστήρια, το πιο παιχνιδιάρικο περίπτερο υποδέχεται τις οικογένειες σε ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε δημιουργικά παιχνίδια μάθησης και εικαστικού πειραματισμού, με σκοπό οι νεαροί επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη. Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν υπεύθυνο ενήλικα.
Πληροφορίες
Αrt Athina
Kλειστό Γήπεδο Tάε Κβον Ντο
Εισιτήριο: 7 ευρώ
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top