Το αρχαιότερο νόμισμα βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Χρονολογείται περίπου στον 6ο αιώνα π.Χ

​Ένα νόμισμα, βάρους μόλις 7 γραμμαρίων και διαμέτρου 6,05-7,05 χιλιοστών, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Το πολύτιμο νόμισμα έχει κατασκευαστεί από ήλεκτρο και στη μία όψη φέρει κεφαλή ταύρου. Χρονολογείται περίπου στον 6ο αιώνα π.Χ. και μπορεί να είναι το αρχαιότερο που έχουμε, σημειώνει ο επικεφαλής των ερευνών, Τζον Μακ Καμπ.
Κατά πάσα πιθανότητα το νόμισμα κόπηκε επί του τυράννου Πεισίστρατου και χρονολογείται μεταξύ 546-518 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του από την Αθήνα πριν από το 546 π.Χ., ο Πεισίστρατος είχε πρόσβαση σε χρυσό και ασήμι από τη Θράκη και προσέλαβε μισθοφόρους για να βοηθήσουν στην επιστροφή του. Πέρασε και από την Ερέτρια, η οποία χρησιμοποιούσε τον ταύρο στα νομίσματά της. Το νόμισμά μας, λοιπόν, μπορεί να κόπηκε στη Θράκη και να χρησιμοποιήθηκε για την επιστροφή του τυράννου από την Ερέτρια στην Αθήνα.
Η Σχολή είχε και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Στην οδό Παναθηναίων εντόπισε ίχνη από οπές όπου στήνονταν πάσσαλοι για περισχοίνιση χώρου 12 επί 15 μ., που πιθανώς να προορίζονταν για βάσεις κερκίδων για τους θεατές κατά τις γιορτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top