Ο Λίνκολν αγαπούσε την ρητορική του Ευκλείδη και χάρη σ'αυτήν έγινε πρόεδρος!

Ποιά τα επιστημονικά στοιχεία;- Τι διατείνεται ο Απ. Δοξιάδης;

Ο Λίνκολν αγαπούσε την ρητορική του Ευκλείδη και χάρη σ
​Ο Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης, Απόστολος Δοξιάδης, σε ομιλία του με τίτλο «Ο Ευκλείδης στο Gettysburg: μια διάλεξη για όσους αναρωτιούνται για τη σχέση της πολιτικής με τη λογική», στο Μουσείο Μπενάκη την Παρασκευή που μας πέρασε, υποστήριξε με στοιχεία, επιστημονικό υλικό και προβολές πως ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν είχε επηρεαστεί βαθιά από την πολιτική και τη ρητορική του Ευκλείδη!
«Από μαρτυρίες της εποχής μαθαίνουμε ότι οι άλλοι κοιμόντουσαν και αυτός διάβαζε με ένα κερί και ψιθύριζε τις αποδείξεις» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Δοξιάδης, αναφερόμενος στον Λίνκολν, ο οποίος σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, είχε κλειστεί στο δωμάτιό του επί δυο μήνες και μελετούσε τα Στοιχεία του Ευκλείδη, του «πατέρα» της Γεωμετρίας.
Ο Απόστολος Δοξιάδης υποστηρίζει πως ο Ευκλείδης έδωσε τη βάση και τα εφόδια στον Λίνκολν κι έτσι κατάφερε να φτάσει στην κατάληψη της αμερικανικής προεδρίας.
Χαρακτηριστικό του Ευκλείδη ήταν το γεγονός ότι είχε την ικανότητα να ανασυντάξει τις αποδείξεις των θεωρημάτων σε σύντομους αυστηρούς όρους, κάτι που ο Λίνκολν είχε κάνει στα εγκαίνια του νεκροταφείου για τους πεσόντες του αμερικανικού εμφυλίου, χρησιμοποιώντας μόνο 271 λέξεις!
Ο Απόστολος Δοξιάδης κατέληξε λέγοντας: « Στους πολιτικούς θα πρότεινα να διαβάσουν Λίνκολν, είναι μάταιο να διαβάσουν Ευκλείδη, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουν τις ομιλίες του Λίνκολν».
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top