Η σπουδαία Ελληνίδα ιστορικός μιλά για την τρόικα, τη Χρυσή Αυγή και το Μίκη Θεοδωράκη!

«Αρκούμαστε στο να είμαστε “απόγονοι” των αρχαίων Ελλήνων»

​Μια αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε η σπουδαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος, ιστορικός και ακαδημαϊκός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ μιλώντας για την Ελλάδα του σήμερα, την τρόικα, τις επιπτώσεις της εξόδου μας από το ευρώ, τη Χρυσή Αυγή αλλά και το Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Πανεπιστημίου 1 – Πάνθεον της Σορβόνης στην 700 ετών ιστορία του, και η πρώτη γυναίκα Πρύτα��ης της Ακαδημίας των Παρισίων και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Κέντρου George Pompidou και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Αρχικά αναφέρθηκε στο αρχαιοελληνικό ιδεώδες σε αντιδιαστολή με τη νοοτροπία των σημερινών Ελλήνων λέγοντας : «Η Ελλάδα έχει μία ιστορία τέτοια που επιβάλλει στους Έλληνες να είναι ναι μεν απόγονοι των ένδοξων αρχαίων, αλλά και να παραδειγματίζονται από αυτούς. Εμείς όμως, το μόνο που επιδιώκουμε είναι να είμαστε “απόγονοι” και αυτό μας αρκεί». Μάλιστα για χαρακτηριστικό ρητό πλέον των καιρών μας πως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, η ίδια απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, απλώς η Ελλάδα είναι ένας μικρός τόπος, που με δυσκολία προσπαθεί να ορθοποδήσει, άρα και τα παιδιά της μαζί».

Σχετικά με ερώτηση για το αν οι πνευματικοί άνθρωποι σιωπούν την ώρα της "κρίσης" , η ίδια αναρωτιέται ποιοι είναι οι πνευματικοί άνθρωποι, αφού υπάρχει αφερεγγυότητα και όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικούς ενώ χαρακτηριστικά για το Μίκη Θεοδωράκη λέει: "Μα τώρα, τι να σου κάνει και ο Θεοδωράκης σήμερα. Ο Θεοδωράκης ο κακομοίρης έχει αρχίσει να λέει διάφορα… Τα έχει βάλει και με τους Εβραίους. Δεν είναι η δουλειά του. Ο Θεοδωράκης είναι να ακούς τις μουσικές του και να νιώθεις τον Ωρωπό. Δεν είναι να τον βάλεις να μιλήσει."

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ζει πολλά χρόνια στο Παρίσι με την οικογένειά της, υποστηρίζει δεν θα έφευγ�� ποτέ από κει και προσθέτει σχετικά με τους Έλληνες που σταδιοδρομούν με επιτυχία στο εξωτερικό: «Οι Έλληνες όταν βγαίνουν έξω γίνονται πραγματικά καλοί επιστήμονες. Εκεί βρίσκονται σε ένα χώρο ο οποίος είναι πρόσφορος για την επιστήμη και για την έρευνα. Εδώ δεν είναι.»
Ακόμη, αποκαλύπτει πως όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια είχε πει σε καθηγητή της όταν της πρότεινε να αφήσει την αρχαιολογία και να ασχοληθεί με κάτι που θα ήταν προσοδοφόρο για την ίδια. Του απάντησε, λοιπόν: "Κύριε καθηγητά, εγώ στη ζωή μου θα κάνω αυτό που θέλω να κάνω και για να επιβιώσω θα πουλώ λεμόνια στους δρόμους της Αθήνας".
Σχετικά με την Χρυσή Αυγή σε ερώτηση που της έγινε, η ίδια εξήγησε: «Στην καθημερινότητά μου πρέπει να έχω και υγεία, παιδεία και ασφάλεια, εξασφαλισμένα από το κράτος. Όταν το κράτος δεν καταφέρνει να μου δώσει αυτά τα τρία πράγματα τότε γίνομαι Χρυσαυγίτης. Δηλαδή η αναποτελεσματικότητα στην απάντηση των καθημερινών αιτημάτων, οδηγεί πολιτικά στα άκρα. Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί όλη τη μιζέρια του κόσμου, αλλά να φτάνει μια οργάνωση να ξηλώνει πάγκους και να διώχνει κουλουρτζήδες, αυτά είναι αστεία πράγματα.»
Όμως και για την τρόικα έκανε αναφορά σχετικά με τον έλεγχο που ασκεί στη χώρα μας λέγοντας: «Δεν κυβερνάει η Τρόικα. Όταν ζητάς λεφτά από κάποιον πρέπει να μπορέσεις να τα επιστρέψεις. Έχ��υν ανθρώπους τεχνοκράτες που σου λένε, αυτό και αυτό κάνε. Δεν διοικεί η τρόικα, αλλά στην τρόικα δεν είναι βλάκες να πιστέψουν αυτά που λες» και προσθέτει: «Κατά τα θέσμια, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να μας διώξουν, πρέπει να φύγουμε από μόνοι μας. Όταν ανεβάζουν τόσο τον πήχη, η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει αυτοβούλως»
Τέλος, για το αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να βγει ή όχι από το ευρώ, απαντά: «Τι θα πει αυτό; Ποιός θα σου φέρει φάρμακα; Ποιός θα σου φέρει βενζίνη. Έχετε καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης; Έξω λένε ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι με την Ελλάδα, πρώτα γιατί ο κρατικός μηχανισμός είναι διαλυμένος, αλλά κυρίως γιατί οι πιο διεφθαρμένοι όλω�� είναι οι ίδιοι οι ελεγκτές των διεφθαρμένων.»
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top