Παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης η «Κραυγή» του Μουνχ

Δημοπρατήθηκε για 120 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη

Παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης η «Κραυγή» του Μουνχ
Η μία από τις τέσσερις εκδοχές της περίφημης «Κραυγής» του Νορβηγού ζωγράφου, Έντβαρντ Μουνχ, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, για 119,92 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αγγίζει παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης.

Το σπουδαίο έργο του του Μουνχ δημιουργήθηκε το 1895 και απεικονίζει μία σχεδόν αφηρημένη ανδρική φιγούρα με το στόμα ανοιχτό και τα χέρια να ακουμπάνε τα αυτιά, μπροστά στο σκοτεινό ουρανό του Όσλο, υποδηλώνοντας μία απελπισμένη ανθρώπινη μορφή.

Οι άλλες τρεις εκδοχές του έργου βρίσκονται σε ιδιοκτησία νορβηγικών μουσείων και αυτή ήταν η μόνη που βρισκόταν σε χέρια ιδιώτη. Το αξιόλογο είναι ότι αυτός ο πίνακας είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις της σειράς, που περιλαμβάνει στο κάδρο ένα ποίημα, στο οποίο ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος περιγράφει την έμπνευσή του:

«Περπατούσα σ' ένα μονοπάτι με δυο φίλους - ο ήλιος έδυε - ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα - στα��άτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη - αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη - οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία - κι ένιωσα μια ατέλειωτη κραυγή να διαπερνά τη φύση».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top