Η Μάνδρα σήμερα- Δύο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα με τους 24 νεκρούς

Πολλοί είτε έφυγαν είτε δε μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα... από εκείνο το πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 2017. Τότε που μια πρωτόγνωρη θεομηνία γύρω στις 06:30 το πρωί υπερχείλισε τα δύο ρέματα της Αγίας Αικατερίνης και των Σουρών, δημιούργησε ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι κατεβαίνοντας από τις πλαγιές του βουνού «έπνιξαν» τη Μάνδρα, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές.

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι παρασύρθηκαν και πνίγηκαν στα λασπόνερα. Χιλιάδες κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν και καταστηματάρχες είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται ολοσχερώς. Η πόλη χρειάστηκε μήνες να συνέλθει και οι κάτοικοι να σταθούν ξανά στα πόδια τους. 

Σήμερα, δεύτερη επέτειο μνήμης της τραγωδίας, τα περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις από τις τουλάχιστον 1.000 που καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές έχουν φτιαχτεί από την αρχή κυρίως με προσωπικά έξοδα των κατοίκων, αφού τα 8.000 ευρώ της κρατικής βοήθειας τελείωσαν γρήγορα.

Πολλοί είτε έφυγαν είτε δε μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους

Πολλοί είναι όμως και αυτοί οι οποίοι είτε έφυγαν είτε δε μπόρεσαν ποτέ να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους. Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν ερειπωμένα σπίτια και καταστήματα με τη λάσπη να υπενθυμίζει σε όλους τον εφιάλτη της 15ης Νοεμβρίου.

Ο φόβος μιας νέας καταστροφής έχει γίνει πλέον μόνιμος σύντροφος για τους κατοίκους της Μάνδρα.  Τα σπίτια θυμίζουν πολεμικά οχυρά με ψηλούς μεταλλικούς μαντρότοιχους να έχουν υψωθεί στις περισσότερες εισόδους.

Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη 

Και πάρα τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στα δύο ρέματα (Αγία Αικατερίνη και Σούρες) όσο και την παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών, όχι μόνο θα αργήσουν να ολοκληρωθούν, λόγω του ότι ο κληρώθηκαν καθυστερημένα, αλλά επιπλέον πείθουν ελάχιστους ότι θα καταφέρουν να αποτρέψουν μια νέα πλημμύρα. 

 Αν βρέξει πάλι όπως το 2017 θα πνιγούμε ξανά

«Το περασμένο καλοκαίρι, που είχε πάλι ισχυρή νεροποντή, το νερό σε πολλά σημεία έφθασε πάλι το ένα μέτρο. Αυτή ήταν η 6η φορά που συνέβη τα τελευταία χρόνια. Δε θα ξεχάσω ποτέ έναν γεωλόγο, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την καταστροφή του 2017 μου είπε πως η Μάνδρα έσβησε. Όλη η πόλη είναι εξαρχής κτισμένη λάθος, έρμαιο των καιρικών φαινομένων. Αν βρέξει πάλι όπως το 2017 θα πνιγούμε ξανά». Αυτά είναι τα λόγια του κύριου Προκόπη, ο οποίος διατηρεί καφετέρια στην περιοχή. Το κατάστημά του ήταν ένα από τα πολλά που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και ο ίδιος πλήρωσε από την τσέπη του και την έστησε από την αρχή. 

Με τον φόβο ζει καθημερινά και η κυρία Ελένη Βαλλιώτου, ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου όπως λέει στο star.gr

«Ο γιος μου σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή εκείνο το πρωινό. Άκουσε τον θόρυβο και κατέβηκε από τον πρώτο όροφο που μένει στο ισόγειο για να δει το μαγαζί. Το νερό που κατέβαινε στον δρόμο από πάνω, ξεπερνούσε τα δύο μέτρα. Ο χείμαρρος έσπασε τα τζάμια και μπήκε μέσα. Αν δεν ήταν η αρραβωνιαστικιά του να τον τραβήξει μέσα στο εργαστήριο την τελευταία στιγμή, ο γιος μου τώρα θα ήταν νεκρός» περιγράφει η ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου.

Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η δίκη

Στα μέσα Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει η δική των 21 κατηγορούμενων, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τις παραλείψεις, τις αυθαίρετες καταστροφές και τις κακοτεχνίες που συνέβαλαν στην καταστροφή. 

Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι οι πραγματικοί ένοχοι θα καταδικαστούν. Όποια κι αν είναι πάντως η ετυμηγορία των δικαστών, οι 24 άνθρωποι που χάθηκαν δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Ούτε να σβήσουν τις αναμνήσεις και το σοκ που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία. 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top