Το σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε στα 27 του ο δημιουργός των Nirvana

Η κατάθλιψη και οι θεωρίες συνομωσίας για τον θάνατό του

Σαν σήμερα, στις 05 Απριλίου του 19994, πέθανε ο frontman των Nirvana, ένα από τα πιο διάσημα ροκ συγκροτημάτα παγκοσμίως, Κερτ Κομπέιν

Το πτώμα του ανακαλύφθηκε από έναν ηλεκτρολόγο, ονόματι Γκάρι Σμιθ, ο οποίος έφτασε στο σπίτι του αγαπημένου τραγουδιστή στο Σιάτλ, για να εγκαταστήσει φώτα ασφαλείας στον εξωτερικό χώρο.

4+1 αυτοκτονίες διασήμων που συγκλόνισαν

Ο υπάλληλος βρήκε το είδωλο της grunge σκηνής των '90s στο θερμοκήπιο πάνω από το γκαράζ του. Κατάλαβε ότι ήταν νεκρός μόνο όταν είδε αίμα να τρέχει από το αυτί του. O τραγουδιστής του εμβληματικού συγκροτήματος, Nirvana, είχε αφήσει μέσα σε μία γλάστρα, καρφωμένο στο χώμα με στιλό, ένα σημείωμα αυτοκτονίας, το οποίο απευθυνόταν στον φανταστικό φίλο του Kurt από τα παιδικά του χρόνια, Boddah.

Ο Kurt Cobain

Ο δημιουργός του ροκ συγκροτήματος Nirvana, Κερτ Κομπέιν / Φωτογραφία AP

Το σημείωμα αυτοκτονίας του Κερτ Κομπέιν

Όπως έγραφε: «Έχω να νιώσω τον ενθουσιασμό του να ακούω, αλλά και να γράφω μουσική εδώ και πολλά χρόνια τώρα... Μου έχουν πάει καλά τα πράγματα και είμαι ευγνώμων, αλλά από την ηλικία των 7, έχω αποκτήσει μίσος για όλους τους ανθρώπους γενικά... Σας ευχαριστώ από τα βάθη του φλεγόμενου ανακατεμένου μου στομαχιού για τα γράμματα και το ενδιαφέρον σας όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι, όμως, στην πραγματικότητα ένα ασταθές, κακόκεφο μωρό! Δεν έχω πάθος πια, κι έτσι να θυμάστε, είναι καλύτερα να σβήσεις παρά να ξεθωριάσεις».

Η φωτογραφία δείχνει το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Kurt Cobain, του αείμνηστου frontman των Nirvana, αριστερά, σε ένα δρομάκι στο Aberdeen, Wash(AP Photo/Elaine Thompson)

Η φωτογραφία δείχνει το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Kurt Cobain, του αείμνηστου frontman των Nirvana, αριστερά, σε ένα δρομάκι στο Aberdeen / Φωτογραφία AP

Ο τραγουδιστής βρέθηκε με φρέσκα τρυπήματα στα χέρια του από ένεση -είναι γνωστό πως ήταν χρήστης ηρωίνης- ενώ, όπως φάνηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις, είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες του ηρεμιστικού φαρμάκου Valium. Ανάμεσα στα πόδια του βρέθηκε μία καραμπίνα που είχε χρησιμοποιήσει για να «τινάξει» τη ζωή του στον αέρα.

Οι θεωρίες συνομωσίας για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Οι θεωρίες συνομωσίας πως δολοφονήθηκε δε σταμάτησαν να κυκλοφορούν. Φαν του συγκροτήματος έστειλαν μέχρι και γράμματα στο FBI και τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν περαιτέρω τις συνθήκες θανάτου του τραγουδιστή. Το FBI δημοσίευσε πέρυσι, 27 χρόνια μετά το συμβάν, αλληλογραφία που είχε με μέλη του κοινού που ζητούσαν στην υπηρεσία να επέμβει. Τελικά δεν υπήρξαν ποτέ στοιχεία ή πληροφορίες που να έδειξαν πως μπορεί ο θάνατός του να προήλθε από κάποια άλλη αιτία.

Στα μόλις 27 του έτη, ο Κομπέιν είχε φτάσει την απόλυτη επιτυχία ως το μεγαλύτερο όνομα παγκοσμίως της grunge και ίσως ολόκληρης της ροκ σκηνής της εποχής. Είχε δημιουργήσει τη δική του οικογένεια με την τραγουδίστρια του συγκροτήματος Hole, Courtney Love, ενώ είχε και μία κόρη, τη 2 ετών τότε Frances Bean Cobain. Περιτριγυριζόταν από καλούς φίλους, όπως τον ιδρυτή του metal/rock group Earth, Dylan Carlson.

Κλαμπ 27: Πάλεψαν με τους «δαίμονές» τους, έχασαν και πέθαναν νέοι

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, η καραμπίνα με την οποία αυτοπυροβολήθηκε είχε αγοραστεί από τον Carlson, καθώς ο ίδιος ο Κομπέιν πίστευε πως δε θα του έδιναν όπλο, ακριβώς για να μην αυτοκτονήσει.

Η κόρη του Kurt Cobain, Frances Bean Cobain με τη μητέρα της Courtney Love/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

Η κόρη του Κερτ Κομπέιν, Frances Bean Cobain με τη μητέρα της Courtney Love / Φωτογραφία AP

Ο Κερτ Κομπέιν είχε κατάθλιψη και ήταν διπολικός

Ο Κερτ Κομπέιν ήταν διπολικός και υπέφερε από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ – ADHD). Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω του και ακριβώς αυτό ήταν που μισούσε. Για να «αντέξει», στράφηκε στο αλκόολ και τα ναρκωτικά.
Τον Μάρτιο του 1994, η Love και ο Carlson επενέβησαν για να τον πείσουν να πάει σε κέντρο απεξάρτησης, καθώς έβλεπαν πως η κατάσταση είχε ξεφύγει και στην ουσία κινδύνευε η ζωή του αγαπημένου τους Kurt.

Συμφώνησε αμέσως να κάνει εισαγωγή σε κέντρο στο Λος Άντζελες. Οι υπάλληλοι και οι νοσοκόμες δεν είχαν καταλάβει πως ο διάσημος τραγουδιστής υπέφερε από κατάθλιψη και είχε αυτοκτονικές τάσεις, καθώς τους μιλούσε ανοιχτά για τα προβλήματά του και τον έβλεπαν να παίζει χαρούμενος με την κόρη του, όταν εκείνη επισκεπτόταν.

Στο τέλος του μήνα δραπέτευσε από το κέντρο απεξάρτησης πηδώντας έναν τοίχο ύψους 2 μέτρων. Λίγες μέρες αργότερα, στις 5 Απριλίου, αυτοκτόνησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top