Γεωργιάδης για καύσωνα: Παύση εργασίας το μεσημέρι ή πρόστιμο

«Να τηρήσουν οι επιχειρήσεις την απόφαση για τους εργαζόμενους»  

Άδωνις Γεωργιάδης Βουλή

Προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις να τηρήσουν την απαγόρευση για παύση εργασίας των εργαζομένων που εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τις μεσημβρινές ώρες (12.00 – 17.00) τις ημέρες με τον καύσωνα, απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις  Γεωργιάδης.   

Χωρίς delivery από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα λόγω καύσωνα

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αθηνάς Λινού, με θέμα: «Μέτρα προστασίας επαγγελματικών ομάδων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες»,  ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι  πρέπει να το τηρήσουν όλοι, διαφορετικά μόλις γίνεται η καταγγελία θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Χαλκίδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης ψησταριάς για θάνατο 46χρονου από θερμοπληξία

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Μέλημα του Υπουργείου Εργασίας είναι να μην κινδυνεύσει καμία ζωή εργαζόμενου και να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια στην εργασία του.

Παράλληλα, θα γίνονται και έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεωρήσεως Εργασίας και θα μπαίνουν και τα ανάλογα πρόστιμα. Καλούμε τις επιχειρήσεις να είναι πολύ προσεκτικές.

Εκεί που ο δείκτης βιοκλιματικής δυσφορίας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι στο μαύρο, δηλαδή στο χειρότερο σημείο, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πραγματοποιεί εξωτερική χειρωνακτική εργασία.

Καύσωνας: 8 εκατ. στην Ελλάδα θα βιώσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 39 °C 

Εκεί που η κλίμακα είναι λίγο χαμηλότερη, μπορεί να υπάρχουν τέτοιου τύπου εργασίες, βεβαίως τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας όπως το να φοράνε καπέλο, να πίνουν συχνά νερό, και να κάνουν διαλείμματα ώστε ο εργαζόμενος να μπαίνει σε κλιματιζόμενο χώρο και να συνέρχεται».

Ο Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε:   «Να καταλάβει ο κόσμος ότι οι αποφάσεις μας για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, δεν ελήφθησαν για πολιτικούς ή επικοινωνιακούς λόγους. Είναι πράγματι επικίνδυνο να δουλεύεις σε εξωτερικό χώρο σε συνθήκες καύσωνα, ντάλα μεσημέρι. Δεν πρέπει να το κάνουν».

Καύσωνας: «Θα σπάσει το ρεκόρ του 1987», λέει ο διευθυντής της ΕΜΥ

«Ειδάλλως, όποιος έχει να κάνει καταγγελία να την κάνει και η Επιθεώρηση Εργασίας θα πάει αμέσως, την ίδια μέρα, για να επιβάλει τα πρόστιμα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

Προανήγγειλε  ακόμη ότι σύντομα, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, «θα παρουσιάσουμε την πρωτοβουλία που θέλουμε να πάρουμε, για να ενισχύσουμε τον τρόπο που θα εξασφαλίσουμε την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top