ΥΠΕΞ Σερβίας σε Δένδια: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας 

Ενημέρωσε τον ομόλογό του ο Έλληνας ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις 

Νίκος Δένδιας με ΥΠΕΞ Σερβίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς, με τον οποίο εξέτασαν θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και θέματα που αφορούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Δένδιας: Τεράστια η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας

Ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις ο Ν. Δένδιας  

Σύμφωνα με διπλωματικές ελληνικές πηγές, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Ν. Δένδιας στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας Ν. Σελάκοβιτς στο Βελιγράδι

Ο Ν. Δένδιας στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας Ν. Σελάκοβιτς στο Βελιγράδι 

Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων, οι οποίες, κάνοντας χρήση ιστορικών, οικονομικών και θρησκευτικών δεσμών, προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή.

Λαβρόφ: Ακυρώθηκε η επίσκεψη στη Σερβία, μετά από εναέριο «μπλόκο» 3 χωρών

Ακόμη εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον Σέρβο ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής.

 

ΥΠΕΞ Σερβίας: να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο 

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με την πραγματοποίηση τακτικών επαφών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, όπως και η συμμετοχή σε τριμερή σχήματα που θα συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο και την Βόρεια Μακεδονία. Κατά την συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράσχει κάθε βοήθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Νίκολα Σελάκοβιτς επισήμανε ότι είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Όπως αναφέρεται στο σερβικό ανακοινωθέν, ο Νίκολα Σελάκοβιτς διαβεβαίωσε το Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «η Σερβία υποστηρίζει με συνέπεια την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα». 

Το θέμα του Κοσόβου, επίσης, αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών των δύο υπουργών, όπου ο Νίκολα Σελάκοβιτς ενημέρωσε τον κ. Δένδια για τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η Πρίστινα με την συμπεριφορά της υπονομεύει κάθε προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Ο κ. Σελάκοβιτς επισήμανε ότι στο ζήτημα του Κοσόβου «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top