Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν 33 ευρωβουλευτές

Προέρχονται από 16 χώρες από όλο το πολιτικό φάσμα

τσιπρας ζαεφ

Συνολικά 33 ευρωβουλευτές από 16 χώρες και όλο το πολιτικό φάσμα –εκτός της Ακροδεξιάς-, από από έξι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, προτείνουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Με επιστολή τους στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, αναφέρονται στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Σκοπιανό ομόλογό του, τονίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοποριακή συμφωνία επιτυγχάνεται στην περιοχή των Βαλκανίων (...) Η υποψηφιότητά τους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέρει προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμειφθούν».

Ο Πάπας αποθεώνει τον Τσίπρα: Αξίζει βραβείο Νόμπελ

Οι selfies των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Σκόπια. Φωτογραφία: Τοσίδης Δημήτρης/ΙnTime

Γι΄αυτό και καλούν την επιτροπή να εξετάσει «σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο Πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019».

Στην επιστολή τους, οι 33 βουλευτές από την Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι στηρίζουν την πρόταση της κατόχου του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2015, Ουιντέντ Μπουχαμάουι, για βράβευση των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ.

Η επιστολή καταλήγει πως «το βραβείο αυτό θα υποστηρίξει τους Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία συμφιλίωσης και αποδοχής της συμφωνίας στις χώρες τους, ενώ θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρωτοβουλία για την επιστολή πήραν από κοινού ο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Κνουτ Φλεκενστάιν, πολιτικό τέκνο του μεγάλου σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, Βίλλυ Μπραντ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top