Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο – Χτίζουμε μαξιλάρι «ασφαλείας»

«Η Ελλάδα θα επεξεργαστεί το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο»

Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

«Η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης του επίσημου τομέα, και δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Η χώρα χτίζει το δικό της κεφαλαιακό μαξιλάρι που, μαζί με τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος, θα καλύπτουν τις ανάγκες της για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο του έτους, εάν χρειαστεί», είπε ο Τσακαλώτος.

Τους επόμενους μήνες, επεσήμανε, η χώρα θα επεξεργαστεί το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στην κοινωνική πολιτική και στην ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις με τους δανειστές για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε αποκτήσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του υψηλού δημοσίου χρέους, είπε: «Νομίζω ότι η τάση και η στρατηγική τους είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο για να μπουν».

Αναφορικά με τα stress test των τραπεζών, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται  τον Μάιο, είπε: «Θα δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα των stress tests. Νομίζω ότι πολλοί θέλουν να δώσουν στις τράπεζες μια ευκαιρία, να δουν όλα τα κομμάτια του παζλ που βάζουμε να αποδίδουν και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των NPLs. Το καλό είναι ότι θα υπάρχουν τα ίδια κριτήρια σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως εξαίρεση».

Σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένος από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης είπε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, αλλά τέθηκαν οι βάσεις για να καταστεί το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας πιο βιώσιμο. «Υπάρχουν ήδη οι βάσεις, και θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης, εάν επανακλεγούμε, να δούμε αν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top