Πρώτο πιάτο η Ελλάδα στο Eurogroup της Μπρατισλάβα

«Κάντε ό,τι συμφωνήσαμε και ξαναπεράστε»

​Ευκαιρία για σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για τις προοπτικές της ευρωζώνης θα αποτελέσει το διήμερο των συνεδριάσεων του άτυπου Eurogroup - Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας - χώρα που έχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες, ξεκίνησαν τις πρώτες τους επαφές με τελείως ανεπίσημα, ως είθισται, στους χώρους των ξενοδοχείων, ενώ ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ γευμάτισε σε χαλαρή ατμόσφαιρα με στενούς του συνεργάτες και τον επικεφαλής του euro working group, ανταλλάσσοντας απόψεις για την ατζέντα της συνάντησης.

Η σημερινή ιδιαιτερότητα σε αυτό το συμβούλιο είναι πως οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και με τους κεντρικούς τραπεζίτες, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και την απόφαση να μη ληφθούν επιπλέον αντισυμβατικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας προς το παρόν.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο πιάτο στο σημερινό μενού, όμως μετά τις διαβεβαιώσεις Χουλιαράκη στο EWG πως η χώρα θα βιαστεί με τα 15 προαπαιτούμενα, το κλίμα έχει αποφορτιστεί και οι εταίροι δεν έχουν καμία διάθεση για έντονες αντιπαραθέσεις στο θέμα της αξιολόγησης. Κάθε άλλο η αντιμετώπιση θα είναι αμιγώς τεχνοκρατική, θα διαβαστεί μια έκθεση της τρόικας, ο Ε. Τσακαλώτος θα απαντήσει με ένα δικό του κείμενο με “σημεία” και ένα ερωτηματικό παραμένει για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, για το οποίο ενδέχεται να ξεκινήσει τη συζήτηση ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί - χωρίς όμως να καταναλωθεί ιδιαίτερος χρόνος. Το θέμα της Ελλάδας, ακόμα και στις μελλοντικές του διαστάσεις, έχει αποφασιστεί να περάσει στο αμιγώς τεχνοκρατικό επίπεδο, χωρίς περιττές πολιτικές συζητήσεις και α��λαγές πλεύσης.

Σε γενικές γραμμές, οι υπουργοί δεν θα αναλωθούν πολύ με το ελληνικό ��ήτημα, θα θυμίσουν το τι πρέπει να γίνει και ως πότε για να πάρει η Ελλάδα τα 2,8 δις και χωρίς το άγχος της ελληνικής ρευστότητας , θα περάσουν στα δημοσιονομικά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η αίσθηση ειδικά για την Ισπανία είναι ότι παρά την μειωμένη κυβερνησιμότητα, τα πάει ιδιαιτέρως καλά.

Ακολούθως και σε διάταξη 28 υπουργών και κεντρικών τραπεζιτών θα γίνουν διερευνητικές συζητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης, με την υποτιθέμενη πρόταση της Σλοβακικής Προεδρίας για ένα ακόμα Ταμείο να μη αντιμετωπίζεται σοβαρά από κανέναν.

Αποστολή Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top