Τσίπρας: «Χωρίς ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα δύσκολα θα δει ανάπτυξη»

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στη γαλλική Le Monde

​Συνέντευξη του Α. Τσίπρα δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde με αφορμή τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου που θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προσφυγική και οικονομική κρίση, ενώ υπογραμμίζει και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την τρομοκρατία.

Αναφερόμενος επίσης στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η χαλάρωσή της για να καταπολεμηθεί η ανεργία και να επανέλθουν σε αναπτυξιακή τροχιά οι χώρες του Νότου που πλήττονται κυρίως από την οικονομική κρίση.

«Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην Απασχόληση, η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί εξαιτίας νέων δημοψηφισμάτων που θα απορρίπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων εντός των κόλπων της Ένωσης», τονίζει ο Α. Τσίπρας και συνεχίζει:

«Σήμερα έχουμε έναν Βορρά που συγκεντρώνει πλεονάσματα και έναν Νότο ο οποίος υποφέρει από μεγάλα ελλείμματα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο παρατηρούνται τέτοιες ανισότητες».

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα εν μέσω δύο ισχυρών κρίσεων, της προσφυγικής και της οικονομικής και προειδοποίησε για το μέλλον της Ευρώπης.

«Δεν υπάρ��ει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες. Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να κυριαρχούν οι χώρες Visegrad. Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά μιλάμε για την Ευρώπη των 27. Υπάρχει ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές να γίνο��ται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης. Θεωρώ ότι το να συνεχίζουμε –μετά το Brexit- να κάνουμε σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό, θα ήταν τραγικό λάθος. Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης. Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης», τονίζει.

Απευθυνόμενος μάλιστα στη Γερμανία προειδοποίησε πως θα πρ��πει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως τράπεζα αποταμιεύσεων με υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματα.

«Υπάρχουν στην Ευρώπη 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Δεν γίνονται εκλογές μόνο στη Γερμανία! Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια Γερμανική Ευρώπη. Είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική απ΄ ότι μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως “ταμιευτήριο” με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία. Αφορά όλη την ζώνη του ευρώ, καθώς και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δήλωσε δυνατά και καθαρά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως… διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης», σημειώνει.

Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση επέκρινε τις Ευρωπαϊκές χώρες για την καθυστέρηση στην τήρηση των δεσμεύσεών τους για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

«Είναι απαράδεκτο να διαπιστώνουμε ότι από τις 33.000 περιπτώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που είχαν προγραμματιστεί μέσα στο 2016, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις οι 3.000», τονίζει.

Τέλος ερωτηθείς για το αν μετάνιωσε για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, ο Α. Τσίπρας απαντά:

«Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top