Σλοβακική προεδρία: «Οι Βρυξέλλες είναι φορτισμένες με αρνητική σημειολογία»

«Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από όλα τα κράτη – μέλη»

Σλοβακική προεδρία: «Οι Βρυξέλλες είναι φορτισμένες με αρνητική σημειολογία»

​Την άποψη ότι “οι Βρυξέλλες είναι φορτισμένες με αρνητική σημειολογία” και πως “οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, δεν πρέπει να λαμβάνονται από δύο ή τρεις χώρες αλλά από όλα τα μέλη της, είτε είναι αυτά παλιά είτε καινούργια”, υπονοώντας ότι αυτό δε συμβαίνει, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στην Μπρατισλάβα, μεταξύ των οποίων και το Star.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Σλοβακικής προεδρίας είπε πως “εκτός Βρυξελλών μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για τα θέματα που μας απασχολούν και να προετοιμάσουμε τις μελλοντικές α��οφάσεις”, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 16ης Σεπτέμβρη.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας είπε ότι “η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι κατά της πολιτικής που ακολουθείται στο μεταναστευτικό” και πως “πρέπει να δώσουμε μια καινούργια διάσταση στο εν λόγω ζήτημα”. Ερωτηθείς εάν μοιράζεται την άποψη ότι η Κομισιόν δε θα πρέπει να έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, είπε πως “οι Βρετανοί αντέδρασαν στην ευρωπαϊκή πολιτική” αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της κυλιόμενης προεδρίας, έναντι των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Παρόμοια τοποθέτηση έκανε εξάλλου λίγη ώρα μετά και ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβακίας, καταφερόμενος έναντι του συστήματος του κεντρικών υποψηφίων των πολιτικών ομάδων για την προεδρία της Κομισιόν, του ρόλου του Ντ. Τουσκ και των "διαταγμάτων των Βρυξελλών", όπως αποκάλεσε τις κοινοτικές οδηγίες.

“Είναι καθήκον μας να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις και για τις δύο πλευρές μεταξύ μας” σημείωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα του Brexit.

Νωρίτερα είχε εκφράσει την άποψη ότι ορισμένες πρωτοβουλίες της Κομισιόν, όπως η κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία των κρατών μελών και άλλες όχι. “Είναι ατυχές και παραπλανητικό εάν πούμε ότι η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι αποδεκτή από τα κράτη-μέλη” είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι “παράλογη” η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή προστίμων στα κράτη μέλη που δεν υποδέχονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν σύμφωνα με το μηχανισμό ποσοστώσεων.

Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top