Μουζάλας: «Το 50% των μεταναστών εισήλθε παράνομα στα νησιά»

«Δε θα τους χορηγηθεί άσυλο, θα επιστρέψουν στην Τουρκία»

​Το 50% των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει εισέλθει στη χώρα παράνομα, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας στη Βουλή, προαναγγέλλοντας ότι δε θα τους χορηγηθεί άσυλο και θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ακόμα ότι το κλίμα που επικρατεί στα hot spots των νησιών είναι εκρηκτικό, καθώς έχει εξαντληθεί η υπομονή των περίπου 8.000 προσφύγων που διαμένουν εκεί, αλλά και των κατοίκων των νησιών.

«Η κατάσταση στα νησιά έχει αλλάξει. Δεν εννοώ ότι δεν έχουμε πλέον υπερπληθυσμό αλλά ότι έχει αλλάξει η ψυχολογική κατάσταση. Οι πρόσφυγες και μετανάστες πάτησαν το πόδι τους στην Ευρώπη, έφτασαν στην βρύση αλλά δεν πίνουν νερό. Οι προσδοκίες τους έχουν ματαιωθεί ��αι τα χρήματά τους τελειώνουν. Κυριαρχεί η απελπισία και αρχίζουν να γίνονται διεκδικητικοί. Το αντιμετωπίζουμε όχι με τα ΜΑΤ. Υπάρχει και από την πλευρά του λαού μας μια αλλαγή. Εκεί που υπήρχαν κάποια οφέλη όταν πρωτοήρθαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και ξόδευαν κάποια χρήματα τώρα υπάρχουν δυσκολίες», είπε.

Παραδέχθηκε ακόμα ότι εντός των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας λειτουργούν «μικρομαφίες» που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top