Θα μας ΤΡΕΛΑΝΕΙ η Λαγκάρντ: «Ποια ελάφρυνση του χρέους;» αναρωτήθηκε στο Eurogroup!

Και «καβγάς» με τον Ντάισελμπλουμ που της θύμισε τη συμφωνία – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου

Θα μας ΤΡΕΛΑΝΕΙ η  Λαγκάρντ: «Ποια ελάφρυνση του χρέους;» αναρωτήθηκε στο Eurogroup!
Σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα διεξαχθεί πριν το τέλος του έτους παρέπεμψε τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star από τις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου!
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο θα εξετάσει από κοινού με τους εταίρους τα μακροοικονομικά στοιχεία της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια τα στοιχεία της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.
Ερωτηθείσα σχετικά, καθώς δεν ήταν παρούσα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, να σχολιάσει την συμφωνία με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Ποια ελάφρυνση του χρέους;»!
Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «αυτό αποτελεί κομμάτι της απάντησής μου».
Ντάισελμπλουμ: Κομμάτι της συμφωνίας όσα δήλωσε η Λαγκάρντ
Σε δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ διευκρίνισε από την πλευρά του ότι όλα όσα μόλις είχε αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ αποτελούν κομμάτι των συμφωνηθέντων μεταξύ των εταίρων και του ΔΝΤ κατά το Eurogroup της 24ης Μαϊου.
Διευκρίνισε ακόμη ότι στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα σημεία σχετικά με τις επεμβάσεις που θα γίνουν στο ελληνικό χρέος (debt related operations) και πως το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου δεν είναι άγνωστο στο Eurogroup.
«Ποια ελάφρυνση του χρέους; Νομίζω ότι έχετε την απάντησή μου στην ερώτησή σας. Μας ενθαρρύνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και της Ελλάδας και προσδοκούμε την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του όταν έρθει η ώρα και αφού πρώτα επανεκτιμήσει τη βιωσιμότητα του χρέους βάση μακροοικονομικών στοιχείων στη βάση της εκτιμώμενης αύξησης του δυναμικού των μεταρρυθμίσεων και του ποιες από αυτές θα ολοκληρωθούν, και αφού εκτιμηθούν οι μηχανισμοί επέμβασης στο χρέος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι βιώσιμη και θα επιστρέψει στη σταθερότητα και τη χρηματοδότηση από τις αγορές», δήλωσε η Κρ.Λαγκάρντ.
«Είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω μια συμφωνία που δεν έχουμε υπογράψει, έχουμε υπογράψει;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Οι άνθρωποι σας ήταν σίγουρα εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», απάντησε ο πρόεδρος του eurogroup.
«Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα. Tο ΔΝΤ έχει εμπλακεί και εκπροσωπήθηκε καλά στην τελευταία συνεδρίαση όπου έλαβαν χώρα όλες οι συζητήσεις σχετικά με τους όρους που επιτεύχθηκαν μεταξύ των εταίρων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την Ελλάδα. Ενώ υπήρχαν σαφώς ορισμένες προτάσεις ενσωματωμένες στην εν λόγω συμφωνία, πιστεύουμε επίσης ότι για να μπούμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ενός προγράμματος με επέμβαση στο χρέος το οποίο θα πρέπει η επιβάρυνση να προκύψει με βάση μιας νέα ανάλυση βιωσιμότητας, που θα γίνεται επί τη βάσει των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται, του γενικού πλαισίου των παρα��οχών για την ανάπτυξη κτλ», κατέληξε η Λαγκάρντ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top