Το παραδέχθηκε η Κομισιόν - Με ρυθμούς χελώνας οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Στόχος να γίνονται 5.600 - 6.000 κάθε μήνα από την Ελλάδα προς τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ

Το παραδέχθηκε η Κομισιόν - Με ρυθμούς χελώνας οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων

​5.600 ως 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα, από την Ελλάδα προς τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και την επίτευξη ενός ενδιάμεσου στόχου μετεγκατάστασης 20.000 προσφύγων μέχρι τον Μάιο, αποφάσισε να προτείνει σήμερα η Κομισιόν, κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων.

Η έκθεση που εδόθη στη δημοσιότητα σε συνέχεια της απόφασης αναφέρει ότι "ο ρυθμός των μεταφορών δεν είναι ικανοποιητικός δεδομένου ότι μόνο 937 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία από τις 15 Μαρτίου, έστω κι αν υπάρχουν ήδη τα πρώτα σημάδια πιο θετικής τάσης".

Αναφέρει ακόμα ότι τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου 287 άτομα μετεγκαταστάθηκαν ταχέως (συμπεριλαμβανομένων 241 από την Ελλάδα) , αλλά προειδοποιεί ότι τα κράτη μέλη δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέλαβαν νομική δέσμευση για τη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας - δέσμευση την οποία επιβεβαίωσαν επανειλημμένως. Με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα να καθίσταται καθημερινά ολοένα και σοβαρότερη, τα κράτη μέλη πρέπει να τηρήσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις τους και να αποτρέψουν την περ��ιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι μετεγκαταστάσεις κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να ανοίξουν εναλλακτικές οδούς ασφαλείς και νόμιμες προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις τρίτες χώρες που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, συμβάλλοντας στην αύξηση των προσπαθειών που καταβάλλει η ΕΕ για την επανεγκατάσταση».

Συνεπώς η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη:

- να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία των αιτήσεων.
- να περιορίσουν τους επιπλέον ελέγχους ασφαλείας μόνο σε αιτιολογημένες περιπτώσεις,
- να παρέχουν πληροφορίες πριν από την αναχώρηση και
- να απαντήσουν το συντομότερο δυνατό στις προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για εμπειρογνώμονες.
- τέλος να αναφέρουν προτιμήσεις επιλογής μόνο για τη βελτίωση της διαδικασίας αντιστοίχισης με στόχο την καλύτερη ένταξη, και όχι ως λόγο για την απόρριψη αιτήσεων μετεγκατάστασης.

Επιπλέον η Ελλάδα και η Ιταλία καλούνται "να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτύχουν ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος, ιδίως σε σχέση με τους συστηματικούς ελέγχους ασφάλειας και την ποιότητα των πληροφοριών που διαβιβάσθηκαν στα κράτη μέλη μετεγκατάστασης", αναφέρει η έκθεση.

Παρομοίως τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως "να εντείνουν τις υπό εξέλιξη προσπάθειες επανεγκατάστασης των προσφύγων ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή και ορθή διαχείριση και ασφαλής άφιξη και εισδοχή προσώπων από τρίτες χώρες που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη".

Η έκθεση αναφέρει ότι 4.555 αιτούντες άσυλο, επανεγκαταστάθηκαν από τις 15 Μαρτίου σε 11 χώρες, κυρίως Σύροι που ήταν στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες σχετικά με το εθελοντικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα εισδοχής Σύρων προσφύγων από κοινού με την Τουρκία, το οποίο προτάθηκε από την Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου 2015. Τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα κράτη του συστήματος του Δουβλίνου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, το εύρος του και το μοντέλο κατανομής. Εν τω μεταξύ, οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας για το πρόγραμμα βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ώστε να διασφαλιστεί ταχεία εφαρμογή βάσει πολιτικής συμφωνίας, καταλήγει η έκθεση της Κομισιόν.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top