Δεν φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα η κυβέρνηση στη Βουλή!

Λόγω της «διαφοράς στρατηγικής» μεταξύ των «θεσμών»

Δεν φέρνει το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση στη Βουλή, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου!

Όπως αναφέρεται στην ανεπίσημη ενημέρωση, οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.

Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός “έντιμου συμβιβασμού", υποστηρίζει η Κυβέρνηση.

Όπως προσθέτει, η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια. Το πρώτο ζήτημα κατά την κυβέρνηση είναι ότι το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών, όπως επισημαίνει και η πάλι η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου συμπληρώνει ότι το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν)

Αλλά με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός και ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

Στο «διά ταύτα» επισημαίνει ότι έχοντας συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση η ελλη��ική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία:
α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδ��τησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Παραθέτει επίσης δημοσίευμα στους σημερινούς FT που σύμφωνα με την ίδια αποκαλύπτει πλήρως τις στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ (άρθρο του Peter Spiegel). Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

Αλλά τα��τόχρονα, σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Κατά την κυβέρνηση είναι μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top