Π. Μοσκοβισί: «Σκληρό, αλλά αποφασιστικό το μήνυμα της Ρίγα»

«Δεν έχω καμία όρεξη να κάνω δώρο στους λαϊκιστές, ένα Grexit»

​Την άποψη ότι το μήνυμα που δόθηκε στην ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ήταν «σκληρό, αλλά αποφασιστικό», εξέφρασε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας σε κυριακάτικη εκπομπή τριών ΜΜΕ, του RTL, της Figaro και του LCI.

Ο κ. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι το μήνυμα αυτό έχει εισακουσθεί και απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι ένα Grexit είπε:

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ευρώ δεν είναι ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Το ευρώ είναι ένα ενιαίο νόμισμα δηλαδή έχουμε απορρίψει τα εθνικά νομίσματα. Άρα υπάρχει κάτι που δεν ξεπερνιέται, το λέμε μη αντιστρέψιμο. Την ημέρα που μια χώρα αποφασίσει να βγει από το ευρώ, πρώτον, δεν υπάρχει προβλεπόμενος νομικός μηχανισμός. Εκτός και αν μιλάμε για έξοδο από την ΕΕ κάτι που κανένας δεν επιθυμεί προφανώς. [...] Αν μια χώρα φύγει, τότε το ευρώ δεν είναι πλέον ένα ενιαίο νόμισμα και η ερώτηση που θα τεθεί θα είναι: ποιος είναι ο επόμενος; Εγώ δεν έχω καμιά όρεξη να κάνω αυτό το δώρο στους λαϊκιστές σε αυτούς που είναι ενάντια στο ευρώ».

Αναφερόμενος στις σχέσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών με τον Γ. Βαρουφάκη, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ένας έξυπνος, αλλά όχι πάντοτε εύκολος άνθρωπος.

«Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τους συνομιλητές μου... εγώ παίρνω ό,τι μου δίνουν. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, όχι πάντοτε εύκολος, αλλά έξυπνος. Μπορούμε να βρίσκουμε κοινή γλώσσα και, σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό επιθυμώ. Αλλά γιατί το λέω αυτό; Γιατί η δική μου η δουλειά δεν είναι να προετοιμάσω ένα Σχέδιο Β'. Δεν είναι η δουλειά μου να προετοιμάσω την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, δεν είναι να προετοιμάσω μια χρεοκοπία. Δουλειά μου είναι να τα αποφύγω όλα αυτά. Εγώ εύχομαι απόλυτα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η θέση της Ελλάδος είναι μέσα στο ευρώ», ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση δε για ένα ενδεχόμενο Graccident, ο Γάλλος Επίτροπος απάντησε:

«Η Επιτροπή και οι θεσμοί που εργάζονται μαζί της, όλοι επιθυμούν να αποφύγουν μια τέτοια υπόθεση. Αυτό είναι γνωστό, είναι γνωστό όμως επίσης ότι ο χρόνος πιέζει και ότι θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή σημαντικών προθεσμιών. Για παράδειγμα στις 12 Μαΐου ��πάρχει μια πληρωμή 750 εκατ. για το ΔΝΤ, το οποίο δεν δίνει ποτέ πρόσθετο χρόνο. Επιπλέον, έχουμε ακόμα πιο σημαντικές προθεσμίες τον Ιούνιο. Γι’ αυτό λέω ότι ο χρόνος πιέζει και ότι πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις και αυτές οι βιώσιμες λύσεις περνούν υποχρεωτικά από τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές για να δέσει μια συμφωνία».

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι οι ρυθμοί προόδου είναι πάρα πολύ αργοί, διευκρίνισε όμως ότι πλέον με την νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζονται, ξέρουν πώς να συνομιλούν, υπάρχει μια διαδικασία εργασίας και έχει σημειωθεί, μικρή πρόοδος.

«Αυτή η πρόοδος είναι ανεπαρκής, είναι πάρα πολύ αργή. Θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, διότι εάν πηγαίνουμε βήμα-βήμα, ενώ ο χρόνος πιέζει, υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτό το Eurogroup της Παρασκευής ήταν πάρα πολύ σαφές και απευθύνθηκε στους Έλληνες λέγοντας τους, εσείς έχετε την ευθύνη να παρουσιάσετε ένα συνολικό, συνεπές πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο δεσμευθήκατε στις 20 Φεβρουαρίου. Πρέπει να το κάνετε γρήγορα. Είναι ουσιώδες και πρέπει να επιταχύνετε», υπογράμμισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο.

«Όλοι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία. Υπάρχει ακόμα το Eurogroup στις 11 Μαΐου που είναι πολύ σημαντικό. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, είμαι πεπεισμένος. Όλες οι επαφές που είχα με την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό, σε κάθε περίπτωση αποφασιστικό, εισακούστηκε», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top