Στρατούλης: κάτω από το όριο της φτώχειας το 44,8% των συντάξεων

Με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος»

Συντάξεις κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας, το οποίο προσδιορίζεται στα 665 ευρώ, λαμβάνει το 44,8% των δικαιούχων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αν��πληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας.

Ο αριθμός των συνταξιούχων είναι μειωμένος κατά 2.865 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 2.654.784 δικαιούχους, ενώ τον Μάρτιο του 2015 πληρώθηκαν συνολικά 4.541.966 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.902.477 ήταν κύριες και 1.639.489 επικουρικές.

Το συνολικό ποσό που κατέβαλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.346.571.801,10 ευρώ.

«Τα στοιχεία της 22ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος ΗΛΙΟΣ είναι αποκαλυπτικά σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν το ύψος των συντάξεων για τη μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων και έρχονται να διαψεύσουν δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ και δηλώσεις εκπροσώπων των δανειστών της χώρας» δήλωσε για τα στοιχεία της έκθεσης ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από το σύνολο των συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνει αποδοχές μέχρι 800 ευρώ, ενώ μετά την αφαίρεση των κρατήσεων και του ποσού περίθαλψης, αυτές πέφτουν σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τα 700 ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας να λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ.

Επίσης, το 25% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 32% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 38% μεταξύ 51 έως 70 ετών ενώ μόλις το 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Πάντως, τα υψηλότερα ποσά σύνταξης λαμβάνουν συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56-65 ετών.

«Τα στοιχεία αυτά αποδομούν πλήρως τα επιχειρήματα εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, καθώς βέβαια και της απελθούσας συγκυβέρνησης και τρόικας, που έκαναν λόγο για υψηλή μέση σύνταξη για τους Έλληνες ασφαλισμένους, καθώς και για υποτιθέμενα μεγάλα ποσοστά των κατηγοριών συνταξιούχων ή ΑμεΑ, που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τα 62 χρόνια. Μια ρητορική στην οποία στηρίχτηκε η μέχρι την 25η Γενάρη κατεδάφιση συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων αλλά και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης συνολικά» τόνισε ο κ. Στρατούλης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα μπει «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων και ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα προνοιακά επιδόματα, με μέριμνα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος μέσω της δημιουργίας Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top