Τα 5 συμπεράσματα από τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

Η αποτίμηση των χθεσινών επαφών των δύο ηγετών από τη Wall Street Journal

Τα 5 συμπεράσματα από τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

Για απόπειρα γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου κάνει λόγο η Wall Street Journal, η οποία προχωρώντας σε αποτίμηση των χθεσινών επαφών Μέρκελ-Τσίπρα βγάζει πέντε συμπεράσματα για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

1) Προσωπική χημεία: Και οι δύο ηγέτες είναι ήρεμοι και λογικοί. Είναι μάλλον απίθανο να κάνουν παράπονα ο ένας στον άλλο, όπως κάνουν ο ευέξαπτος Βόλφγκανκ Σόιμπλε και ο ασταθής Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ήρεμη ιδιοσυγκρασία τους μπορεί να κρύψει τις πολιτικές τους διαφορές, κάτι που έγινε αντιληπτό στην συνέντευξη Τύπου.

2) Το μήνυμα: Η ουσία της συνάντησης μπορεί να είναι το μήνυμα που αυτή στέλνει προς τους θερμόαιμους σε Ελλάδα και Γερμανία, που βλέπουν ο ένας τον άλλο σαν την απειλή για το ευρώ. Οι λαϊκιστές πολιτικοί στην Ελλάδα προκάλεσαν την οργισμένη αδιαλλαξία στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών. Προσκαλώντας τον Τσίπρα στο Βερολίνο, η Μέρκελ έστειλε ένα μήνυμα ότι όλοι πρέπει να ηρεμήσουν και να δώσουν χώρο για συνεργασία.

tsipras.jpg
3) Αναφορά στον Πόλεμο: Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στο Βερολίνο. Η Γερμανία επιμένει ότι το θέμα έχει κλείσει, ενώ η νέα ελληνική κυβέρνηση προτιμά να ασκήσει πίεση, παρά να χτίσει καλή θέληση. Ο Τσίπρας, πάντως, δήλωσε ότι το θέμα είναι ηθικό και δεν αφορά τα χρήματα.

4) Μην αναφέρεσαι στον Πόλεμο: Ο Τσίπρας παραπονέθηκε για αμοιβαία εχθρότητα και στις δύο πλευρές που οφείλεται στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπογράμμισε ότι η σημερινή δημοκρατική Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με το Τρίτο Ράιχ και απηύθυνε έκκληση και στα δύο μέρη «να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τις σκιές».

5) Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει για τον Τσίπρα: Η συνάντηση της Δευτέρας δεν θα οδηγήσει σε λύση του σημαντικότερου προβλήματος της Ελλάδας, της ρευστότητας. Η Μέρκελ επέμεινε ότι δεν είναι αρμόδια για να διαπραγματευτεί επ’ αυτού του θέματος με την Ελλάδα. Όπως η ίδια είπε, η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους τεχνοκράτες των θεσμών ότι το ο��κονομικό και δημοσιονομικό πλάνο της έχει βάση. Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι πιθανότατα δεν μπορεί να ευχαριστήσει και τους τεχνοκράτες και το δικό του κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από τη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και τους δεξιούς-εθνικιστικές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μέχρι στιγμής, κερδίζει χρόνο αποφεύγοντας την επιλογή. Ωστόσο, ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top