Σαμαράς: Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Κοινές δηλώσεις με Νταβούτογλου

Σαμαράς: Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

«​Κατανοούμε την απόφαση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπρια��ό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα, ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνέδεσε την πορεία του Κυπριακού με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας πως «ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό, ώστε να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Τη θέση της Αθήνας ότι στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό για επίλυση μέσω διακοινοτικών διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε «εκπληρώνοτας πλήρως τα απαιτούμενα και τις υποχρεώσεις» πρόσθεσε.

Στην δήλωσή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top