Βενιζέλος: ΝΑΙ σε κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαικών δυνάμεων

Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια,το χρέος, τις εκλογές, την τρόικα και τον ΣΥΡΙΖΑ

​Τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό ,το χρέος, οι εκλογές και ο… ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ε.Βενιζελου.

Μιλώντας στην Real News, ο κ.Βενιζέλος προανήγγειλε μεταξύ άλλων μια ριζοσπαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια που θα αφορά πρωτίστως στα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα στεγαστικά δάνεια.

Ο κ.Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ μιας ρύθμισης με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων όσον αφορά τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως το χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που άλλωστε υποστηρίζει όπως είπε και ο κατ' εξοχήν αρμόδιος που είναι ο επικεφαλής του ESM, ο δανειστής μας δηλαδή, ο κ. Κλάους Ρέγκλιν.

Σχετικά με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο κ.Βενιζέλος υπενθύμισε πως πρόκειται για μια θέση που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2012, καθώς το ισχύον εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είναι κατάλοιπο της περιόδου πριν την κρίση.

«Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται αί��θημα ευθύνης, χρειάζεται εθνική συστράτευση και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις» τόνισε ο κ.Βενιζέλος και σχολιάζοντας τα περί ηττοπάθειας που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως η ηττοπάθεια αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος έχει πάθει πλήρη απώλεια της αίσθησης των μεγεθών».

«Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Έχει "χτυπήσει ταβάνι" και δεν έχει καμία πολιτική συμμαχιών. Εκτός εάν θεωρεί ότι έχει πολιτική συμμαχιών με τον κ. Καμμένο και εκπροσώπους παρομοίων αντιλήψεων» είπε με νόημα ο κ.Βενιζέλος

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή που είχε κάνει δύο χρόνια πριν για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. «Και τώρα εάν νομίζει ότι αυτά που λέει είναι υποστηρίξιμα στη διεθνή διαπραγμάτευση, δεν έχει παρά να έρθει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης να τα πει στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας για να δει πόσα απίδια έχει ο σάκος» είπε

Σχολιάζοντας το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί πως θα είναι πρώτο κόμμα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως «κατά καιρούς έχουν προεξοφληθεί πολλές και διάφορες προγνώσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν οικτρά την ημέρα των εκλογών».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα στην ΔΕΘ, ο κ.Βενιζέλος τις χαρακτήρισε «πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων, και καίριο στρατηγικού χαρακτήρα πλήγμα στην όποια αξιοπιστία του κ. Τσίπρα. Επανέλαβε τις πιο φαύλες πρακτικές της μεταπολίτευσης που υποτίθεται ότι κατηγορεί. Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν»

«Το 2014 δεν είναι ούτε 2009 ούτε 2007 για να μη πάω πολύ πιο πίσω» σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας την θέση του ως προς την κυβέρνηση: «Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ή, εάν αυτό αριθμητικά δεν επαρκεί, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου» σημειώνοντας όμως ότι «πραγματικά προοδευτικό είναι μόνο ό,τι βασίζεται στην αλήθεια και την υπευθυνότητα».

Ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε «χρήσιμη και σοβαρή» την συνάντηση Σαμαρά –Μέρκελ, τονίζοντας πως το αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και η ομαλή και ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς του μνημονίου»

«Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί τώρα πλέον με βάση το δικό της εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και διαρθρωτικών αλλαγών» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ο κ.Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για την ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η οποία και θα ολοκληρωθεί θετικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top