Αβεβαιότητα και σοκ στις αγορές βλέπουν ξένες τράπεζες σε μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Τι υποστηρίζουν στις αναλύσεις τους

Αβεβαιότητα  και σοκ στις αγορές βλέπουν ξένες τράπεζες σε μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα αλλά και σοκ στ��ς αγορές προβλέπουν ξένες τράπεζες αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει μεγάλη νίκη στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η Bank of America – Merrill Lynch σε σημερινή της ανάλυση αναφέρει ότι η ανάπτυξη εκπλήσσει θετικά, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν και μεταξύ τους περιλαμβάνεται η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Ε.Ε. αυξάνει την πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών.

Η επενδυτική τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,3% το 2014 για την Ελλάδα και αναφέρει ότι η αργή βελτίωση θα συνεχιστεί, αν δεν υπάρξουν όμως πολιτικές κρίσεις. Στους κινδύνους για την ανάπτυξη περιλαμβάνει την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, τα υψηλά επίπεδα του χρέους και τους πολιτικούς κινδύνους.

Για ενδεχόμενο σοκ στις ευρωπαϊκές αγορές σε περίπτωση ευρείας επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κάνει λόγο από την πλευρά της η Credit Agricole σε ενημερωτικό της σημείωμα, το οποίο υπογράφει στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας Μαρκ Μακόρμικ, σύμφωνα με το Bloomberg. Στο σημείωμά του ο Μακόρμικ αναφέρει ότι η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει «σοκ» στα στοιχεία ενεργητικού (σ.σ. χρεόγραφα, μετοχές, έντοκους τίτλους κ.α.) την ίδια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η γαλλική τράπεζα υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αδιαφορία για τις ευρωεκλογές, με κυριότερο την εξασφάλιση σημαντικής μερίδας της ψήφου από αντιευρωπαϊκά κόμματα, που πιθανώς θα αντιστρέψουν μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην Ελλάδα, εάν επιτύχει μεγάλη νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ, «Οι εκλογές στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία είναι δευτερεύουσες έναντι της Ελλάδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά η ελβετική Credit Suisse ισχυρίζεται στη δική της ανάλυση ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι «ήπια θετικό» και ότι η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής δεν παρουσίασε μεγάλες εκπλήξεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι τα πήγε σχετικά καλά στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κέρδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αναφέρει ακόμα ότι στις μεγάλες περιφέρειες της επαρχίας και στους δήμους επικράτησαν υποψήφιοι που στηρίχθηκαν ή ανήκουν στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top