Γιατί η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη εξόφληση δανείων

Το οικονομικό επιτελείο σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη φθηνή ρευστότητα

Αγορές

Το έδαφος για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 (2,7 δισ. ευρώ ετησίως) και την περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ) στρώνει η Ελλάδα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum και να ξεφορτωθεί ακριβό χρέος.

Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο με τη φθηνή ρευστότητα που αντλεί από τις αγορές – αν και έχει ολοκληρώσει το ετήσιο εκδοτικό πρόγραμμα – έχει βάλει, εδώ και μήνες, δυνατά στο τραπέζι το σχέδιο να καλύψει παρελθούσες λήξεις ομολόγων, είτε και να ανανεώσει με χαμηλότερο κόστος παλιές εκδόσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και τη δεύτερη πληρωμή από τη σημερινή κυβέρνηση, προεξοφλώντας 6 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ.

Πέραν από το οικονομικό όφελος (περίπου 50 εκατ. ευρώ), η τωρινή αποπληρωμή αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό για τις αγορές, ενόψει και των προσεχών αξιολογήσεων του χρέους από τους διεθνείς οίκους.

Ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) αρχές Σεπτεμβρίου προχώρησε στην επανέκδοση ομολόγου λήξης το 2026 και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου όπου και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Ήταν η πέμπτη έξοδος για φέτος (σύνολο 14 δισ. ευρώ) και το τέλος του έτους δεν αποκλείεται νέα έκδοση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση «μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων», που υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top