Υποβρύχιο Titan: Απέμειναν μόνο συντρίμμια και ανθρώπινα λείψανα

Έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Συντρίμμια και ανθρώπινα λείψανα από το υποβρύχιο Titan ανασύρθηκαν χθες το βράδυ από την αμερικανική ακτοφυλακή, μια εβδομάδα μετά από την τραγωδία που σημειώθηκε στα βάθη του Ατλαντικού, στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού

Titan: «Δέχθηκαν την πίεση πυρηνικής βόμβας»

Τα διεθνή πρακτορεία έχουν καταγράψει εικόνες από συνεργεία που ξεφόρτωσαν σε προβλήτα της καναδικής ακτοφυλακής στο Σεντ Τζονς, μέρος από το διαλυμένο κύτος του Titan, μήκους 22 ποδιών. 

 

 

Τα συνεργεία ανέσυραν και κάτι που έμοιαζε με κομμάτι από την πλευρά του κύτους και άλλα συντρίμμια που τα ξεφόρτωναν από το Horizon Arctic, το σκάφος που διαθέτει τηλεχειριζόμενο όχημα, που ψάχνει στον πυθμένα του ωκεανού για το υποβρύχιο. 

Τιτανικός: Δείτε πώς ήταν το εσωτερικό του μοιραίου υποβρυχίου

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ευρήματα θα μεταφερθούν σε λιμάνι των ΗΠΑ, όπου το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει περαιτέρω ανάλυση και δοκιμές. 

Επίσης Αμερικανοί γιατροί θα κάνουν ειδικές αναλύσεις πιθανόν λειψάνων, που έχουν ανακτηθεί μέσα από τα συντρίμμια του Titan.

Υποβρύχιο Titan: Ξεκινούν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Οι επιχειρήσεις ανάκτησης των συντριμμιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με την εταιρεία Pelagic Research Services που ηγήθηκε των προσπαθειών. Πάντως η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο Titan και σε ανακοίνωσή της παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην αμερικανική ακτοφυλακή. 

Titan: «Δεν κατάλαβαν τίποτα, εξαϋλώθηκαν ξαφνικά»

Ο J. Carl Hartsfield, σχεδιαστής υποβρύχιου οχήματος στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole, δήλωσε ότι τα ανακτηθέντα συντρίμμια θα μπορούσαν να περιέχουν ζωτικές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στο Titan. 

Titan: Ο 19χρονος δεν ήθελε να πάει - Μπήκε επειδή ήταν η Γιορτή του Πατέρα

Ο κ. Hartsfield δήλωσε ότι οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας θα επικεντρωθούν σε τρία πράγματα: ένα σημείο αστοχίας του κύτους, τον τρόπο με τον οποίο συνδέθηκαν κομμάτια από ανθρακονήματα και τιτάνιο, τα υλικά του υποβρυχίου, και αν μπορούν να ανακτηθούν ηλεκτρονικά δεδομένα.

Το ιδανικό θα ήταν να είχε το υποβρύχιο ένα είδος μαύρου κουτιού για να διαπιστωθούν ευκολότερα οι αιτίες του δυστυχήματος, όμως ο κ. Hartsfield δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» το υποβρύχιο να είχε έναν κεντρικό καταγραφέα δεδομένων για μια καταστροφή. 

Το υποβρύχιο Titan συνεθλίβη - Ακαριαίος ο θάνατος των επιβαινόντων

Διευκρίνισε ωστόσο ότι καταγράφονται δεδομένα σε διάφορα σημεία – σκληροί δίσκοι, υλικό από σόναρ και πιθανώς ακόμη και κάμερες – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αρχίσουν να σκιαγραφούν μια ιστορία για το τι είχε συμβεί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ηγείται της έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το υποβρύχιο καταστράφηκε και έχει συγκαλέσει ένα ναυτικό συμβούλιο έρευνας, το υψηλότερο επίπεδο έρευνας στην ακτοφυλακή. 

Τραγικό φινάλε στο Titan: Νεκροί οι πέντε επιβάτες

Η επιτροπή συνεργάζεται στενά με άλλες εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν στο συμβάν, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έρευνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top