Νησιά Φίτζι: Χωριά βυθίζονται - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

«Πρόσφυγες» λόγω κλιματικής αλλαγής κάτοικοι των Φίτζι

Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι των Φίτζι τα χωριά τους επειδή βυθίζονται - Βίντεο από Reuters

«Πρόσφυγες» στον τόπο τους γίνονται εκατοντάδες κάτοικοι των νησιών Φίτζι, που αναγκάστηκαν να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία ή να μετοικήσουν σε άλλα νησιά για να σωθούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με την ανόδου της στάθμης της θάλασσας να βυθίζει τα νησιά, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle. 

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ανθρωπότητα

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο της γερμανική εφημερίδας στο Σερουά, το νερό διαπερνά το ύψος των φραγμάτων όταν έχει παλίρροια και καταλήγει στο χωριό, στο σημείο όπου οι βάρκες είναι δεμένες δίπλα από τα σπίτια. Ένας αυτοσχέδιος διάδρομος δημιουργείτε από τις ξύλινες σανίδες, ενώ η αγροτική παραγωγή «σιγοσβήνει», καθώς το θαλασσινό νερό που εισέρχεται στις καλλιέργειες την καθιστά αδύνατη.

 

Η κλιματική αλλαγή που κάνει την εμφάνισή της μέσω της παλίρροιας του Ειρηνικού Ωκεανού οδηγεί τους 80 κατοίκους του χωριού να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετοικίσουν σε μεγαλύτερες νήσους Φίτζι, καθώς ο τόπος τους βυθίζεται και η βύθιση δεν μπορεί να αποτραπεί.

Τα νησιά Φίτζι, ένας επίγειος παράδεισος που «βυθίζεται» / AP

Κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι ακόμα και η τεχνητή ανάκτηση γης πιθανώς δε θα αποτρέψει την καθολική βύθιση των νησιών στη θάλασσα. Οι ενέργειες που έχουν γίνει και αφορούν την κατασκευή φραγμάτων, τη φύτευση μακρόβιων δέντρων και την αποστράγγιση δεν μπορούν να αποτελέσουν σωσίβιο σωτηρίας για τα νησιά. 

 

 

Διάσκεψη ΟΗΕ: Οι υπαίτιες χώρες πρέπει να πληρώσουν

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, γνωστή ως COP26, τα κεφάλαια που αποφασίστηκε να διατεθούν από τις αναπτυγμένες χώρες καλύπτουν μόνο μέτρα αναπροσαρμογής και όχι επανεγκατάστασης. Από πλευράς των χωρών έγινε αναφορά σε αποζημιώσεις των χωρών που βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής χωρίς την λήψη δεσμευτικών μέτρων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top