Κι όμως θα γίνει! Ο Τραμπ θα συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν για να τα βρουν

Μετά από τις εκατέρωθεν απειλές οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι

Όλα είναι πιθανά, λέει ο σοφός λαός, ακόμα και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Νότια Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα συναντηθούν μέχρι το Μάιο. Μέχρι τότε ο Κιμ θα κάτσει… φρόνιμος και δε θα κάνει άλλη βαλλιστική δοκιμή, δείχνοντας την καλή του διάθεση για να τα βρει με τις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε απίθανη, καθώς οι εκατέρωθεν ύβρεις και απειλές έδιναν και έπαιρναν, ανεβάζοντας την ένταση στη διπλωματική σκακιέρα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε το πρώτο βήμα κι «έστειλε» την πρόσκληση μέσω της Νότιας Κορέας, καθώς πριν από μερικές μέρες, ο βορειοκορεατής ηγέτης είχε συναντηθεί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ.

Εκείνος ήταν λοιπόν που το βράδυ της Πέμπτης μετέβη στον Λευκό Οίκο να δει τον Τραμπ και να του μεταφέρει την πρόσκληση σε συνάντηση.

Μετά τη συνάντηση ο Νοτιοκορεάτης πολιτικός εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για να συναντηθούν, κι εκείνος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο.

Η πρόσκληση είναι προφορική και ο Κιμ δεσμεύτηκε ότι θα απόσχει από οποιαδήποτε δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας επεσήμανε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε να καταβάλλει προσπάθεια για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει αντίρρηση να γίνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, τα οποία θα γίνουν τον Απρίλιο.

Ο τόπος και ημερομηνία της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Την ιστορική συνάντηση επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ, μέσω Twitter χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας και επέμεινε στο ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την θεαματική εκτόνωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, εξαιτίας και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα, όπου ο Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε την αδερφή του.

Ακολούθησε η συνάντηση του ίδιου του Κιμ Γιονγκ Ουν με κορυφαίους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007.

Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top