Εκατομμύρια Γάλλους πολίτες παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί

Εξηγήσεις ζητά το Παρίσι, κλήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

Εκατομμύρια Γάλλους πολίτες παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί

Σάλος έχει προκληθεί στην Γαλλία, από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Le Monde για μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών Γάλλων πολιτών, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει γράφημα που περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία.

Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών (από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013) 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Εξηγήσεις ζητά το Παρίσι, κλήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, δήλωσε «σοκαρισμένος», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε για εξηγήσεις τον Aμερικανό πρεσβευτή στη Γαλλία Τσαρλς Ρίφκιν.

Μιλώντας για «σοκαριστική» αποκάλυψη, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ είπε ότι «εάν μία συμμαχική χώρα διενεργεί παρακολουθήσεις στη Γαλλία, είναι απαράδεκτο».

Το δημοσίευμα ακολουθεί το τσουνάμι αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις ευρείες κλίμακας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας.
Το γράφημα της NSA εμφανίζει κατά μέσον όρο τρία εκατομμύρια υποκλοπές δεδομένων ημερησίως με σχεδόν επτά εκατομμύρια στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και 7 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top