ΚΛΕΙΝΕΙ η Αμυγδαλέζα σε 100 μέρες- Σε κέντρα φιλοξενίας οι αλλοδαποί

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης

ΚΛΕΙΝΕΙ η Αμυγδαλέζα σε 100 μέρες- Σε κέντρα φιλοξενίας οι αλλοδαποί

Στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα σε περίπου 100 μέρες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Παράλληλα, προωθείται η ταχύτερη ολοκλήρωση τριών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας για αλλοδαπούς στην Αττική, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να φιλοξενούνται υπό ανθρώπινες συνθήκες.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του κ. Πανούση και της υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, για περίπου δύο ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πανούσης τόνισε ότι σκοπός είναι να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, χωρίς όμως να αφεθούν στο δρόμο οι αλλοδαποί, αλλά να τελούν υπό ένα καθεστώς «εποπτευόμενης ελευθερίας».

Για τον λόγο αυτό συστήνεται μία επιτροπή, η οποία σε πρώτη φάση θα ελέγξει από την αρχή τους φακέλους όλων των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να υπάρξει μια αξιολόγηση των περιπτώσεων κατά κατηγορία, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, οι άρρωστοι, οι επί μεγάλο διάστημα κρατούμενοι, οι αιτούντες άσυλο, κτλ. και να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα.

Το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανοιχτός χώρος φιλοξενίας, καθώς στεγάζεται μέσα στην Αστυνομική Ακαδημία, γι' αυτό και θα κλείσει.

Ωστόσο, ήδη συνεργεία εργάζονται για την χορήγηση ζεστού νερού στα κοντέινερς, για την τοποθέτηση κλιματιστικών για θέρμανση και γενικώς για την διαμόρφωση ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους αλλοδαπούς, μέχρι να απομακρυνθούν σταδιακά, μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών.

Διευκρινίζεται από το υπουργείο ότι οι αλλοδαποί δεν πρόκειται να αφεθούν από την μια στιγμή στην άλλη στην Ομόνοια, και πως η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον άστεγους. Γι' αυτό και θα υπάρχουν οι χώροι διαμονής, ενώ θα παρέχονται οδηγίες για το που θα μπορούν να σιτίζονται και γενικώς να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πανούσης, σημείωσε: «Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται», ενώ θα γίνεται βάση μελετημένου σχεδίου.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Στην παρούσα χρονική στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται, υπό άθλιες συνθήκες, στα Κέντρα Κράτησης της χώρας, πολλοί δε εξ αυτών, παρά την παρέλευση του ανώτατου ορίου των δεκαοκτώ μηνών κράτησής τους. Η επ' αόριστον διοικητική κράτηση και η στέρηση της ελευθερίας χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς ή ειδικής προστασίας και μέριμνας (αιτούντες άσυλο, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες), η κράτησή τους κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επί πολλά έτη προβληματική λειτουργία του συστήματος ασύλου, η απουσία μηχανισμού προστασίας και δομών πρώτης υποδοχής προσφύγων στα σύνορα, ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Ο κ. Πανούσης και η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζουν ότι «επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων και η δρομολόγηση διαδικασιών για την άμεση άρση της στέρησης της ελευθερίας ανθρώπων και την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας εφεξής, και την επιβολή της διοικητικής κράτησης, ως εξαίρεσης και για διάστημα και υπό συνθήκες που δεν θα την παραβιάζουν».

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται, επίσης, ότι υπάρχει επιπλέον άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι «στην κατεύθυνση αυτή, θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο δε των θεσμικών οργάνων της θα διεκδικήσουμε τον επιμερισμό των ευθυνών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top